Hrana za kožu: šta jesti za predivnu kožu?

Zavisnici od nege kože, ovo je za vas! Koliko god fantastični bili vaši proizvodi za negu, ako u telo ne unosite zdrave namirnice, jednostavno nećete dobiti željene rezultate! Nahranite svoju kožu iznutra vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima i podignite izgled svoje kože na novi nivo!

Zdrava ishrana je ključna za predivnu, zdravu i blistavu kožu. Ako se naša ishrana temelji na kafi i brzoj hrani, velike su šanse da nećemo dobiti sve hranjive sastojke koje su nam potrebni. Oči mogu biti prozor u dušu, ali koža je definitivno prozor u naše prehrambene navike! Bleda, suva koža koja se peruta, crvenilo i hiperpigmentacija su znaci da možda ne unosimo neke važne hranjive sastojke.

 

Koji vitamini i minerali su neophodni za zdravu kožu?
• B vitamini pomažu kod suve kože koja se peruta
• Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena
• Cink pomaže pri regeneraciji i obnavljanju kože
• Magnezijum pomaže da se umanje upale
• Bakar je neophodan za proizvodnju elastina i umanjivanje pigmentacije. Elastin je protein koji osigurava strukturu kože.
• Proteini pomažu u proizvodnji kolagena i elastina.
• Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i umanjuju znake starenja kože.
• Omega 3 oporavlja suvu kožu zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima.

Koje su namirnice dobre za vašu kožu?
Odličan način ishrane prepun hranjivih sastojaka za zdravu kožu je nordijska ishrana koja je slična mediteranskoj, ali u nordijskom stilu! Zasniva se na povrću, voću, jagodičastom voću, integralnim žitaricama, mahunarkama, krompiru, orašastim plodovima, semenkama, proteinima poput masne ribe, morskih plodova, jaja i nemasnog mesa, nemasnih mlečnih proizvoda i ulja uljane repice. Osigurava obilje vitamina, minerala, antioksidansa i omega 3 masnih kiselina savršenih za optimalno zdravlje kože.

Saveti:
• Osim zdrave ishrane, svakodnevno treba da unosite i vitamine i minerale neophodne za zdravu kožu.
• Ako niste sigurni da li su vam potrebni multivitamini, pročitajte ovo! Upamtite, dodatke ishrani nikada ne treba uzimati umesto zdrave ishrane, već ih koristiti za nadomeštanje nedostataka u ishrani kako biste dobili sve hranjive sastojke koji su vašem telu potrebni.

Antioksidanti za anti-ageing dejstvo
Antioksidansi su snažni hranjivi sastojci koji pomažu u zaštiti naših ćelija kože od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati prerano starenje kože. Nordijska ishrana bogata je antioksidansima kojih najviše ima u šarenom voću, povrću i jagodičastom voću. Napunite svoj tanjir duginim bojama – neka bude što raznovrsniji!

Saveti:
Kliknite ovde kako biste pronašli naš recept za ukusnu poslasticu bogatu antioksidansima. (Da, sadrži čokoladu!)
• Dodatak ishrani sa snažnim antioksidansima poput vitamina C i E i prirodnog astaksantina – koji je u naučnim studijama pokazao vrhusnki efekat protiv štetnih UV zraka, čime pomaže u sprečavanju starenja kože.

 

Zdrava koža počinje zdravom probavom
Problemi s kožom, uključujući akne, rozaceu, psorijazu i atopijski dermatitis, povezani su s lošim zdravljem creva. Vlakna su tihi spasitelj zdravlja naših creva! Prebiotiska vlakna hrane dobre bakterije u našem crevnom mikrobiomu, što je povezano sa zdravljem kože kao i mnogim drugim aspektima zdravlja. Možete pomoći u održavanju mikrobioma creva u ravnoteži direktnim dodavanjem dobrih bakterija u creva putem ishrane ili dodataka ishrani.

Saveti:
• Prehrambena vlakna možete pronaći u voću, povrću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, semenkama i mahunarkama.
Kliknite ovde i otkrijte pet kreativnih načina da dodate više povrća u svoju ishranu!
• Dobri izvori probiotika su jogurti sa živim kulturama i fermentisane namirnice, kao što su kimći, kiseli kupus i kombuha.

 

Voda za hidriranu kožu zdravog izgleda
Hidratacija je izuzetno važna za naše celokupno zdravlje, uključujući i kožu. Ćelije kože zavise od odgovarajuće hidratacije kako bi pravilno funkcionisale, zato pijte dosta vode. Koža koja nije dovoljno hidrirana izgleda suvo i bez sjaja, s vidljivijim linijama i borama. Pravilno hidrirana koža je jedra, glatka i blistava!

Saveti:
• Pijte vodu što češće! Osam čaša vode će sprečiti dehidraciju.
• Uvek imajte pri ruci Bocu za vodu za hidrataciju u pokretu.

Tekst: Fotografije: Oriflame