5 načina kako brinuti o suvoj koži

Tražite olakšanje za zategnutu, dehidriranu kožu? Pročitajte naše savete ispod i saznajte kako umiriti, zaštititi i negovati suvu kožu.

Suva koža vs. dehidrirana koža
Pre nego krenemo sa savetima i preporukama za suvu i dehidriranu kožu, saznajmo u čemu je tačno razlika. Suva koža je tip kože, a karakteriše je neravnoteža ulja u koži. Dehidratizacija se može pojaviti kod svakog tipa kože, a reč je o nedostatku vlage, ne toliko ulja. Činjenica da se mogu pojaviti istovremeno, dodatno komplikuje stvari. Takođe, može se dogoditi (i to uopšte nije retkost) da čak i masna koža bude dehidrirana! 

Vašoj je koži potrebna ravnoteža ulja i vlage za savršeno zdravlje. Podrazumeva se da su kvalitetni proizvodi u svakodnevnoj rutini nege neophodni za zdrav izgled kože, ali nega kože nije jedino rešenje. Pripremili smo vam nekoliko saveta kako brinuti o vi dehidriranoj koži. Pročitajte i saznajte više. 

1. Izbegavajte preterano čišćenje lica
Kupanje tokom dana je sada u trendu. Da, trenutna situacija, izolacije i rad od kuće su nas doveli do toga da povremeno priuštimo sebi kupku i u vreme ručka. To je jedan od načina na koji se nosimo s trenutnom situacijom jer nas opušta i pruža predivne trenutke nege i brige o sebi. Ali, nažalost, predugi boravak u vrućoj vodi nije dobar za kožu. A šta je sa tuširanjem vrućom vodom? Isto tako, odgovor je “ne”, nije dobra opcija za dehidriranu kožu jer uklanja zaštitnu barijeru kože. Pobrinite se da voda bude topla (ne vruća) i ograničite vreme provedeno u pari – dermatolozi preporučuju tuširanje u trajanju 5-10 minuta. Bolje za vašu kožu i bolje za planetu!   

 2. Odaberite kvalitetne proizvode za negu kože

Proizvodi koji sadrže agresivne sastojke i mirise mogu pogoršati stanje suve kože. Korišćenje blagog sredstva ili mleka za čišćenje lica će pomoći koži da sačuva svoja prirodna ulja i nivo hidratacije. Uvek odaberite sredstvo za čišćenje lica bez alkohola i nanesite ga na vlažnu kožu – to će pomoći epidermi da još bolje upije proizvode za negu. 

Hidratacija je očito rešenje za umirenje dehidrirane kože. Ali, suva, dehidrirana koža neke sastojke voli više od ostalih. Hidratantna formulacija koja sadrži shea maslac, minerale, glicerin, hijaluronsku kiselinu ili ceramide će pomoći vašoj koži da zadrži vlagu i umanjiti neugodan osećaj suvoće. Stoga, proučite deklaracije proizvoda i hidrirajte kožu. 

Čak i za masnu kožu, krema je bolji odabir od losiona. Predlažemo vam da koristite nemasne, prozračne formulacije, posebno razvijene za mešovitu kožu kako biste poboljšali hidrataciju i umanjili neželjeni sjaj. 

3. Održavajte nivo vlage u vašem domu
Bez obzira na godišnje doba, želite da vaša koža bude lepa i zaštićena. Ali, hladno vreme može biti posebno izazovno. Što je hladnije, nivo vlage je niži – a suvi vazduh može dovesti do pojave suve kože. 

Trenutne okolnosti su nas primorale da više vremena provodimo unutra, u našim domovima. Kako biste ugođaj učinili što boljim (a i kako biste brinuli o koži), razmislite o nabavci ovlaživača zraka. Povećanje nivoa vlažnosti u prostorijama pomaže i vašoj koži da ostane hidrirana. 

Kućne biljke služe kao prirodni ovlaživači vazduha – i tako mogu pomoći vašoj koži. Biljke otpuštaju vlagu u vazduh tokom procesa zvanog transpiracija. Kako voda prolazi lišćem biljaka, tako se vlaga otpušta u vazduh. Samo imajte na umu da treba da hidrirate i biljke redovitim zalivanjem ili prskanjem lišća.  

 

 

4. Kada je vaša odeća u pitanju…
Budući da smo prošlih godinu dana većinu vremena proveli u zatvorenom, sada verojatno želite da promenite okruženje. Ali, pre izlaska napolje, obavezno zaštitite kožu. Tokom leta, zaštita od sunca je neizbežna – koristite je svaki dan da izbegnete dodatno isušivanje kože.  
Tokom zime će vas štititi rukavice, kapa i šal (a pomoći će vam i da izbegnete pojavu ispucalih usana, zategnute i ispucale kože). 

Obratite pažnju na materijale vaše odeće – materijali od prirodnih vlakana omogućuju vašoj koži da diše i ugodniji su za suvu kožu. Pamuk, bambus, svila ili nežna vuna (npr. alpaka, kašmir, merino) će biti savršeni odabir za suvu, osetljivu kožu.

5. Razmislite o ishrani 
Hidratacija organizma  je neophodna za zdravlje. To svi znamo, ali unosimo li zaista dovoljno vode? Preporuka je osam čaša vode tokom dana, ali ako ste fizički aktivni treba da povećate unos. Što više hidratacije gubite, to bi više trebalo da unosite. 

Vaša ishrana i zdravlje kože su povezani, zato bi trebalo da razmislite šta unosite u organizam. Telo možete hidrirati i konzumacijom voća i povrća bogatog vodom. Isto, povećanje dnevnog unosa esencijalnih masnih kiselina će pomoći u osnaživanju prirodne uljne barijere vaše kože. Razmislite o dodavanju masnih riba, šake orašastih plodova ili dodataka ishrani sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u vašu ishranu kako biste pomogli dehidriranoj koži da se oporavi.

Uživajte u svim prednostima hidratacije!