Tri hormonalna starosna doba kože

Hormonalne promene imaju ogroman uticaj na kožu, što znači da je svaka faza u životu žene vidljiva i na njenoj koži. Ali kako? Pročitajte naš članak da biste saznali više.

1. PUBERTET
Prva velika hormonalna promena događa se s početkom puberteta. U tom periodu telo počinje da proizvodi estrogene i androgene poput testosterona, u većim količinima nego ranije. Prirodno je da to utiče na naša tela i kožu na prilično dramatičan način.

Estrogen će učiniti čuda za kožu čineći da ona deluje glatko. Pomaže u izgradnji kolagena i elastina – proteina koji koži daju otpornost i elastičnost. Zatim, pomaže koži da se obnovi i da sačuva vlažnost. Sada se verovatno pitate – ako je estrogen zaista tako sjajan, zašto se tinejdžeri često muče s bubuljicama i aknama? Nažalost, estrogen nije jedini hormon čiji nivoi rastu.

Ako estrogen ima gotovo čudotvorne efekte na kožu, onda je uticaj testosterona totalno suprotan. Povišeni nivoi testosterona vode ne samo do proširenih pora već i do masne kože zahvaljujući povećanoj proizvodnji sebuma. A tokom menstrualnog ciklusa koji također počinje u pubertetu, nivoi hormona su često neizbalansirani. To znači da telo ide iz krajnosti u krajnost od visokih nivoa estrogena do njihovog pada i onda jako visokih nivoa testosterona. Kao rezultate tih fluktuacija zidovi folikula otiču i zadržavaju višak sebuma. I pred vama su godine neizbežnih bubuljica.

Šta tinejdžeri mogu da urade da bi se izborili s ovim izazovima mladalačke kože? Tri su osnovne stvari koje se mogu preduzeti u ovom slučaju: redovno čišćenje da bi se oslobodili viška masnoće i nečistoća, piling radi uklanjanja zatvorenih pora, i blag hidratantni gel kako biste sprečili oštećenja kože i pogoršali problem. Može delovati nelogično da masnoj koži treba hidratacija, ali masnoća nije isto što i vlažnost. Preporučujemo paletu proizvoda Pure Skin za pomoć kod ovakvih problema.

2. TRUDNOĆA
Sledeća velika hormonska promena dešava se kada žena ostane u drugom stanju. Ali promene koje se tada dešavaju jedinstvene su za svaku ženu. Povišeni nivoi estrogena nekim ženama daju poznat „sjaj blaženog stanja“ uz poboljšan kvalitet kože i kose. Te žene imaju sreće.

Druge žene se tada često suočavaju sa mnoštvom problema, a tamne fleke na koži su jedan od najčešćih. Tamne fleke, delovi lica, čak i veće površine kože, mogu promeniti boju zbog hormonskih promena što vodi povećanoj proizvodnji melanina. Melanin je naša prirodna zaštita od izloženosti suncu i pigment koji našoj koži daje boju. Tako da, što je više melanina u koži, to ona može više da potamni. Melazma je jedan primer ovog fenomena. Prepoznaje se po nepravilnim braonkastim tačkama na delovima tela i lica koji su najizloženiji suncu poput čela, nosa i obraza. Ovu pojavu takođe zovu i maska trudnoće i prilično je česta pojava.

Šta žena može da uradi da se izbori sa izazovima kože u trudnoći? Prva stvar koju treba da uradi je da uvek koristi UV zaštitu i da je ponovo nanosi svakih par sati. Počnite da koristite UV zaštitu kao podlogu svojoj dnevnoj kremi i uvek birajte šminku i proizvode za negu kože sa zaštitnim faktorom.

3. MENOPAUZA
Treća i konačna velika hormonska promena je menopauza. To je period kada proizvodnja estrogena i progesterona dramatično opadaju. Moglo bi se reći da je menopauza kao obrnuti pubertet, a neki od problema kože su gotovo isti.

Još jednom neke žene će iskusiti bubuljice. I to je naravno opet zbog hormonskih promena. Kako nivoi estrogena opadaju, nema ničega što bi pariralo nivou testosterona u telu. Zbog toga testosteron postaje dominantan što dovodi do začepljenih pora i sebuma zarobljenog u njima zbog površinske isušenosti. Dobra vest je da starije žene ipak imaju manje bubuljica nego tinejdžeri. Loša vest je da akne mogu biti dublje i više upaljene, pošto su antiinflamatorna svojstva estrogena smanjena. Drugi problem s kojim se možete opet suočiti je melazma. Godine izloženosti suncu imaju kumulativan efekat na boju kože i manje fleke od sunca se sada pretvaraju u stalne staračke fleke.

Nažalost, to nije kraj. Pošto estrogen igra ključnu ulogu u mnogim procesima ulepšavanja kože, smanjen nivo istog donosi i neke vidljive promene. Pre svega, koža gubi elastičnost, volumen i čvrstoću zbog smanjene produkcije kolagena. Drugo, koža gubi sjaj pošto se epidermalna razmena usporava. Ovo znači da se proizvodnja novih ćelija kože dešava znatno sporije. Treće, koža postaje sve suvlja i gubi svoju sposobnost da zadrži vlažnost. To su sve posledice smanjenih nivoa estrogena, ali takođe i normalni znaci starenja koji se javljaju bez obzira na hormonske promene. Dakle, u stvarnosti na kožu utiču i hormoni i godine.

Šta žena može da u radi da se izbori s ovim izazovima kože u menopauzi? Možda će delovati očigledno, ali najbolji način da se iziđe na kraj sa znacima starenja je da se koristi paleta proizvoda koji su posebno osmišljeni za zrelu kožu. Kod zrele kože osnovni izazov na koji treba odgovoriti je pad nivoa estrogena kako bi se sprečio gubitak gustine i definicije, ublažile duboke bore. Drugo, potrebna je pomoć u borbi sa staračkim flekama koje nastaju usled akumulacije melanina. Preporučujemo NovAge Time Restore s GenisteinSOY tehnologijom i ekstraktom matičnih ćelija bokvice koje direktno utiču na ovaj problem. Pročitajte više o paleti i sastojcima OVDE. Sve u svemu, adekvatna svakodnevna nega kože pomoći će vam i u borbi protiv bubuljica.

Tekst: Fotografije: Getty Images