Pet stvari koje niste znali o hidrataciji

Možda mislite da je hidratacija važna samo tokom vrućeg vremena ili vežbanja. Ali, istinu govoreći, to je ključno za vaše telo svaki dan, tokom cele godine. Čitajte dalje i saznajte zašto!

Počnimo zabavnom činjenicom…
Da li ste znali da se ljudsko telo sastoji od oko 60% vode? Neverovatno, zar ne? Voda je zapravo glavna komponenta ljudskog tela i vitalna je za funkcionisanje organa, prenos hranjivih tsastojaka do mišića i regulaciju telesne temperature. I, što je zanimljivo, sadržaj vode obično je niži u telu žene nego muškarca. Takođe, varira s godinama. Na primer, iznosi otprilike 75% kod novorođenčadi i otprilike 50% kod starijih osoba.

Dakle, koliko vode vam je potrebno?
Hidratacija je neophodna kako bi naše telo funkcioniralo na najbolji način. Uopšteno, odrasli bi trebalo da piju 1-1,5 l vode dnevno – više od tečnosti koju unose hranom (što može biti oko 1-1,5 l dnevno). Međutim, važno je znati da količina potrebne tečnosti može značajno varirati u zavisnosti od toga koliko ste fizički aktivni ili od vrste klime u kojoj živite. Trudnoća je još jedan činilac koga treba uzeti u obzir, budući da se trudnicama savetuje da piju dodatnih 0,3 l dnevno, dok se dojiljama savetuje da povećaju unos tečnosti u skladu s količinom majčinog mjeka koju proizvode.

Budite efikasni
Nedostatak tečnosti je jedna od stvari koja će najbrže pogoršati vašu efikasnost. Blaga dehidratacija (definirana kao gubitak telesne težine od 1-2% zbog gubitka tečnosti) može imati veliki uticaj, uzrokujući tegobe poput glavobolje, umora, gubitka apetita, pa čak i vrtoglavice. Kada dosegnete 3%, vaša izdržljivost, snaga i efikasnost će se ozbiljno pogoršati. Stavimo to u perspektivu - za svaku litru vode koju izgubimo znojenjem, naša se telesna temperatura povećava za oko 0,3° C. To utiče na sposobnost srca da pumpa krv i, u proseku, može povećati broj otkucaja srca za osam po minutu!

 

Postignite pravu ravnotežu
Većina ljudi ne zna da mešanje vode s ugljenim hidratima povećava sposobnost tela da upije tečnost, jer svaki gram ugljenih hidrata može privući oko 2,7 g vode. Štaviše, ako se jako znojite, postoji velika verovatnoća da je ravnoteža elektrolita u vašem telu poremećena. Ali, dobra vest je da to možete ispraviti dodavanjem elektrolita (soli) u vašu tečnost.

Sastojci za uspeh
Stručnjaci smatraju da je bolje piti male količine tečnosti u pravilnim razmacima, nego odjednom piti velike količine. Dakle, uvek je dobra ideja imati flašu vode sa sobom koju ćete napuniti i pijuckati tokom dana. Ali, još bolje će vam pomoći Wellosophy šejkovi jer sadrže sve što vam je potrebno za održavanje ravnoteže tečnosti – vodu, ugljene hidrate i so!

Tekst: