Kako da kupite miris online (bez prethodnog testiranja)

Neke proizvode je jednostavno naručivati online – miris tradicionalno nije jedna od njih. Saznajte kako otkriti vaš naredni miris bez da ga prvo probate.

KORISTITE MIRISE KOJE VEĆ IMATE KAO REFERENCU

Pogledajte parfem koji već nosite za inspiraciju. Koje mirisne note sadrži ili kojoj mirisnoj grupi pripada? Možda otkrijete da volite cvetne mirise, i u tom slučaju bi ste trebali da se držite te mirisne grupe. Ukoliko niste sigurni u mirisnu grupu uvek možete pomoć pronaći online na stranicama kao što su Fragrantica.com.


ČITAJTE RECENZIJE

OK, nećete uvek imati isto mišljenje kao i većina online zajednice, ali čitanje recenzija vam može prilično dobro približiti miris. Ukoliko većina ljudi kaže da je miris “jak” a vi više volite laganije mirise onda on verovatno nije dobar za vas. Blogovi su takođe dobar izvor nepristrasnih informacija.


ZNATI ŠTA VOLITE 

Morate razumeti šta volite: kolonjsku, toaletnu ili parfemsku vodu. Kolonjska voda ne traje dugo i savršena je za usputno “popravljanje”, dok je toaletna voda najčešći oblik mirisa koji obično traje po nekoliko sati. Ukoliko volite jače, dugotrajnije mirise onda odaberite parfemsku vodu ili čak parfem. Znajte šta volite pre nego kliknete “Naruči”.


USAVRŠITE VAŠ REČNIK MIRSINIH IZRAZA

Naučite sve opisne reči koje se koriste za mirise. Ukoliko je miris opisan kao intenzivan, zavodljiv, očaravajući, onda je najverovatnije iz porodice orijentalnih mirisa koji su savršeni za večernje prilike ili kad želite da ostavite utisak. Ali ukoliko je “iskričav” onda je verovatno u pitanju žensveni, cvetni ili voćni miris.  


 RAZMOTRITE PAKOVANJE

Pakovanje mirisa prenosi njegovu aromu i “temu”. Zlatna kutija i bočica znače bogat miris idealan za noćne prilike. Svetlo plava i zelena pakovanja označavaju prirodu i svežinu (zamislite leto i dnevne prilike), dok su roze bočice najverovatnije ženski, voćni mirisi. 


NAUČITE KREATORE

Kreatori mirisa (ili nosevi) obično imaju vlastiti mirisni “potpis”, zato pregledajte njihov portfolio mirisa i pogledajte jeste li već upoznati sa nekim od njihovih mirisa. Ukoliko ste uživali u jednom dobre su šanse da ćete uživati i u drugom.


NE BUDITE OPTEREĆENI CENOM

Samo zato što je miris skup, ne znači da je i najbolji. Potražite i druge znakove kvaliteta pored same cene. 


Tekst: Fotografije: Fotolia, Shutterstock