Sve što treba da znate o koži u periodu menopauze

Pored puberteta, menopauza je jedno od najizazovnijih perioda za vašu kožu. Ali, šta se to zapravo dešava s vašom kožom i kako se možete suočiti s tim neizbježnim promjenama? Popričali smo s našim ekspertom za njegu kože Melinom Galeadi i dobili odgovore.

NA KOJI NAČIN MENOPAUZA MENJA VAŠU KOŽU?

Da biste shvatili menopauzu, prvo moramo razgovarati o hormonima. Generalno, hormoni se mogu tretirati kao "molekuli koje nam šalju signale". To u praksi znači da oni šalju signale našem telu da se ponaša na određeni način (fiziološki i bihevioralno). Estrogen je posebna vrsta hormona koji se najviše odnosi na žene. Ima različite funkcije kao sinteza proteina i regulisanje količine vode u organizmu.

Ipak, jedan od najvažnijih proteina za koje je odgovoran estrogen je kolagen. Kolagen je najvažniji za čvrstu, otpornu kožu. Estrogen je isto tako nužan za proizvodnju glukozaminoglikana kože. Ovo su dugi lanci molekula šećera koji upijaju vodu i pomažu održavanje adekvatnih nivoa vlažnosti kože.

Nažalost, kada žene uđu u menopauzu, nivo estrogena naglo opadne, što ima negativan uticaj na kožu:

  • opadanje nivoa vlažnosti,
  • smanjena proizvodnja kolagena.
  • strukturalna matrica kože se brže uništava što dovodi do nakupljanja melanina (tamnih fleka).

 

ŠTA SU NAJČEŠĆI PROBLEMI KOŽE U PERIODU MENOPAUZE?
Najčešći problemi kože u periodu menopauze su: suvoća, izraženije bore i fleke uzrokovane strenjem, manja elastičnost kože i tanja koža zbog smanjenog nivoa kolagena.

DA LI KOŽA U PERIODU MENOPAUZE ZAHTEVA NOVU RUTINU NEGE?
Da, koži je potrebno više nege. Za vreme i nakon perioda menopauze, žene treba da se fokusiraju na ishranu (bogatiju zdravim mastima), hidrataciju kože, tretiranje kože koja gubi elasticitet i sklonija je pojavi dubokih bora, kao i na brigu o neujednačenom tenu. Izoflavoni, u koje spada i genistein, dokazano mogu pomoći koži koja se bori sa smanjenim nivoima estrogensko-hijaluronske kiseline koja je isto tako ključna za poboljšanu hidrataciju kože da bi se ona uspešno izborila sa problemom suvoće kože ove starosne grupe.

NA KOJI NAČIN MOŽETE NAJBOLJE DA VODITE BRIGU O KOŽI U PERIODU MENOPAUZE
Pravilna ishrana, hidratacija i primena rutine nege kože čiji su problem duboke bore (tj. sa tehnologijama koje sadrže kolagen) i tamne fleke (sa sastojcima koji podstiču manju vidljivost tamnih fleka).

KOJE PROIZVODE BISTE PREPORUČILI ZA KOŽU U PERIODU MENOPAUZE?
Preporučila bih NovAge Time Restore kolekciju. Svi proizvodi kolekcije sadrže genistein, a dnevna krema sadrži i hijaluronsku kiselinu, dva ključna sastojka za tretiranje kože u periodu menopauze, što ih čini idealnim.

KADA BISTE ŽENAMA IZNAD 50 GODINA MOGLI DATI JOŠ JEDAN SAVET O NEZI KOŽE, ŠTA BI TO BILO?
Ne odustajte od brige o svojoj koži! I dalje možete napraviti značajnu razliku i učiniti da ona izgleda najbolje što može. Posvetite dovoljno vremena brizi, uložite u dnevnu rutinu i da postane vaš lični dnevni ritual. Pored toga, ne zaboravite da pijete dovoljno vode, klonite se izlaganja sunčevoj svetlosti, vežbajte i nahranite ogranizam hranjivim sastojcima.


Tekst: Fotografije: Getty Images