Stručnjaci o Ecollagenu: Bojana Vasić Nam

Nova, unapređena formula Ecollagen NovAge kolekcije donosi više benefita nego ikad. Međutim, šta je to što Ecollagen negu protiv bora čini tako efikasnom i kako se postiže efekat momentalnog ublažavanja bora, između ostalog smo pitali našu stručnu saradnicu, kozmetologa Bojanu Vasić Nam.

1. Opšta preporuka je da je ovo odličan set za prve bore, postoji li ipak neki najbolji trenutak, nevezano za godine kada bi trebalo da se odlučimo za baš ovaj set? Šta je to zbog čega ćemo se ipak odlučiti za Ecollagen a ne za neki drugi set koji takođe deluje na bore?

Ecollagen se savetuje osobama koje su zabrinute zbog svojih bora, bez obzira na godine. U poređenju sa drugim kolekcijama NovAge brenda, koje takođe deluju na podmlađivanje kože, kod Ecollagen kolekcije dejstvo na bore je najjače izraženo.

2. Da li se efekat momentalnog brisanja bora zapravo najviše oslanja na hijaluronsku težinu male molekularne mase? I da li ovaj efekat dokazano deluje na bore nezavisno od njihove dubine, godina starosti, uzroka i slično?

Trenutno vizuelno smanjenje bora povezano je sa tehnologijom koja daje takozvani "blur" efekat i hijaluronskom kiselinom male molekulske mase, koja intenzivno hidrira kožu. Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid (šećer). Njeni benefiti za kožu su mnogobrojni. Ima važnu ulogu u kontroli propustljivosti tkiva, zaštiti ćelija, zadržavanju fluida i u makromolekularnom transportu između ćelija.

Može da veže količinu vode koja je 500 puta veća od njene težine. Hijaluronska kiselina velike molekulske mase ne prolazi kroz površinski sloj kože (stratum corneum), već ostvaruje samo površinski efekat hidratacije.

Zato su kreirani fragmenti hijaluronske kiseline koji predstavljaju hijaluronsku kiselinu male molekulske mase. Kao takva ona dokazano ima uticaj na povećanje koncentracije neophodnih enzima u koži. Aktivno pomaže ćelijskoj diferencijaciji prilikom formiranja novih ćelija epidermisa. Pomaže i u odbrani kože od faktora starenja, negativnih uticaja sunčevog zračenja, zagađenja životne sredine i štetnog dejstva nekih hemikalija.

Jača i balansira odbrambene mehanizme i time pruža normalno funkcionisanje kože.

3. Prebiotski kompleks za kožu – to je takođe novo u ovom setu, kakve benefite nam to konkretno donosi?

Prebiotik je hrana za dobre bakterije koje se nalaze na našoj koži i pružaju mikrobiološku zaštitu koži. Uloga prebiotika je da koži, koja je osetljiva, pruži očuvanje njene mikrobiotičke barijere – nevidljive barijere koja prirodno štiti kožu kako bi smanjila njenu osetljivost. 

Prebiotici podstiču obnovu dobrih bakterija na našoj koži što dovodi do poboljšanja imuniteta kože, bolje prirodne obrane, prevenirnja oštećenja kolagena i hidratacije kože, na taj način usporavaju starenje kože.

4. Da li će ovaj set podjednako prijati svakom tipu kože, ili ima nekih tipova kojima se ne preporučuje?

Ecollagen set kao i svaki set iz NovAge brenda odgovara svim tipovima kože.

5. Da li je potrebno koristiti ceo set svakog dana ili će i samo večernja ili jutarnja rutina dati rezultate?

Pravilna nega kože podrazumeva korišćenje seta ujutru i uveče. Tada daje najbolje rezultate.

 

Tekst: Fotografije: Privatna arhiva