Pet uobičajenih hranjivih sastojaka koji čine odličnu negu kože

Besprekorna koža zdravog izgleda započinje pravilnom hranjivom negom kože. Iako je zdrava ishrana važna za naše zdravlje i lepotu, ne treba potcenjivati rutinu nege kože. Poput vitamina i minerala koje najčešće susrećete, naučite kako uobičajeni sastojci namirnica mogu doneti dodatnu hranjivu vrednost kada se nanose direktno na kožu!

Što se tiče Wellnessa, naši suplementi već imaju poznatu ulogu. Znamo da ono što jedemo utiče na naše zdravlje i lepotu iznutra. A kada nam nedostaju određeni hranjivi sastojci, to se i vidi. Ta ista načela važe i za našu hranjivu negu kože. Što više dobrobiti unesete, postići ćete bolje rezultate! Kada govorimo o koži zdravog izgleda, potražite proizvode prepune korisnih hranjivih sastojaka (pogledajte ispod). 

Razmišljajmo o hrani 
Zadovoljavate li “nutritivne potrebe” svoje kože? Može se reći da su mnogi sastojci hrane odlični za negu kože. Kako provodimo više vremena u zatvorenom i onlajn, beležimo nagli porast pretraživanja: Gugl potvrđuje da su recepti za kućne meleme i recepti za negu kože “uradi sam” u porastu. Zato smo kreirali korisnu listu. Donosimo vam kratak opis nekih uobičajenih kuhinjskih sastojaka koji čine razliku u nezi kože - i blagodeti koje nam donose:

Ovas: vitamini B3 i B5
Doručak šampiona i omiljeni sastojak stručnjaka za lepotu, ovas, je poznat po svojim zdravstvenim blagodetima. Svaki mali zalogaj bogat je lipidima, proteinima, vitaminom E, beta-glukanima, vitaminima B3 i B5 - i nudi hranjive sastojke koji neguju kožu i pomažu u zaštititi, umirivanju i hidrataciji kože.
Savršeni sastojak: za suvu, zategnutu kožu neugodnog osećaja koja je sklona perutanju

Šipak: omega-3 i omega-6 masne kiseline
Ulje šipka postalo je traženi sastojak za negu kože. Uz velike količine omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina, ovaj neverovatno hranjivi sastojak daje velik doprinos bilo kojoj noćnoj kremi.
Savršen sastojak: pomaže u obnavljanju i nadopunjavanju barijere kože

Trešnja: AHA
Osim što je jedan od naših omiljenih letnjih međuobroka, kada se koristi u nezi kože, trešnja može biti superheroj za izbleđivanje fleka. Prirodni je izvor alfa-hidroksi kiselina (AHA) i poznato je da povećava promet ćelija da bi koža bila blistavija i sjajnija. Osim toga, trešnje sadrže vitamin C, snažni antioksidant sa sposobnostima posvetljavanja kože. 
Savršen sastojak: za ciljano delovanje na hiperpigmentacije poput tamnih fleka ili zaglađivanja tona i teksture

Bobičasto voće: vitamin C i antioksidanti
Sočno i slatko, bobičasto voće je dobro poznata superhrana koja jednostavno pršti od blagodeti! Prirodni šećeri u bobičastom voću deluju kao magneti, pomažući vašoj koži u zadržavanju vlage. Pored toga, borovnice, jagode i posebno kupine posebno su bogate vitaminom C i sadrže visok nivo antioksidantnih fenola i flavonoida.
Savršen sastojak: za pojačavanje blistavosti kože i zadržavanje vlage

Pitomi kesten: vitamini, minerali i antioksidanti
Najčešće ga nalazimo u Evropi gdje se za praznike peče na otvorenoj vatri. Dakle, verovatno nije uobičajen u svim kuhinjama, ali s raznovrsnim prehrambenim profilom, nismo mogli ovaj moćni plod ukloniti s popisa! Kesten obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima. Sadrži  hranjive sastojke kao što su flavonoidi i tanini, pa kada su u pitanju proizvodi za negu kože, pruža tonizirajuća i adstrigentna svojstva koja pomažu našoj koži da se oseća sasvim sveže i čisto.
Savršen sastojak: za čišćenje i osvežavanje

Savet za optimalni efekat, pre nego što isprobate lepotu iz kuhinje...
Uz rastući trend prema melemima za negu kože kod kuće, stručnjaci nas pozivaju na oprez. Sastojci nekih namirnica iz kuhinje mogu biti grubi za kožu, pa čak i ugroziti njenu prirodnu, zaštitnu barijeru, čineći više štete nego koristi. Pre stvaranja sopstvenog prirodnog režima nege kože, imajte na umu da naučnici za negu kože svoju karijeru grade istražujući i razvijajući proizvode. Njihova je profesija da osiguraju da formulacije prođu stroge standarde ispitivanja pre nego što uopšte dođu na police. Hvala vam, naučnici!

Sigurna nega kože za vas, čitaoci.