Stručni vodič za redukovanje tamnih fleka

Hiperpigemntacija, neujednačena boja tena, stračke fleke – mnogo je načina da se opišu tamne fleke na tvojoj koži. Ali kako ih treba tretirati? Konsultovali smo našeg stričnjaka za negu kože Melina Galeadi!

1. ŠTA SU ZAPRAVO TAMNE FLEKE? 

Tamne fleke uzrokovane su nepravilnom proizvodnjom melanina u koži. Fleke se kreću od svetlo braon do crne i imaju istu teksturu kao i ostatak vaše kože. One su bezbolne i obično se pojavljuju na površinama koje su izložene suncu.

2. KAKO NASTAJU TAMNE FLEKE?

Melanin, pigment koji se nalazi u vašoj koži, je prirodni način da se koža zaštiti od UV zračenja. Kada su izloženi sunčevoj svetlosti, melanociti u donjem sloju epidermisa, proizvode melanin i oslobađaju ga kroz granične ćelije zvane dendriti, do gornjeg sloja kože. Melanin apsorbuje sunčevu svetlost i sprečava ulazak UV zračenja u kožu. Kada koža više nije izložena sunčevoj svetlosti, melanin se povlači.

Svaki put kada se ovaj mehanizam aktivira, ostaje  mali trag, a vremenom se ovi tragovi akumuliraju i stvaraju fleke. To je kao pisanje olovkom na papiru, brisanje i ponovnu pisanje. Na kraju će ostati trag.

Pored toga, ovaj mehanizam postaje manje efikasan s vremenom, što takođe doprinosi akumulaciji melanina u jednoj oblasti. Takođe ima i kumulativnog efekta, tako da će se šteta nastala u našim tinejdžerskim godinama pokazati kasnije u životu!

Za pokretanje ovog procesa postoje različiti razlozi. Najočigledniji krivac je izlaganje suncu. Međutim, hormonska neravnoteža, kao što je ona koju mnoge žene iskuse tokom trudnoće, takođe može pokrenuti ovaj proces. Pored toga, različiti ljudi imaju višu ili nižu stepen sinteze melanina, tako da će se efekat razlikovati od osobe do osobe.  

3. ŠTA MOGU URADITI DA SPREČIM ILI SMANJIM NASTANAK TAMNIH FLEKA?

Najefikasniji način sprečavanja promene boje tena je smanjenje izloženosti suncu. Vremenom, ekstenzivno izlaganje suncu će rezultirati neujednačenom bojom kože i ubrzati starenje kože. Zbog toga je od presudnog značaja korišćenje zaštitnog faktora posebno u područjima sa sunčanim uticajem gde se preporučuje za korišćenje tokom cele godine. 

Piling sa proizvodom koji sadrži BHA ili AHA kiseline, takođe može pomoći u poboljšanju izgleda kože i dati joj ravnomerniji ton, jer poboljšava regenraciju i uklanja mrtve ćelije kože. 

4. KOJI PROIZVODI ZA NEGU BI MOGLI DA BUDU OD POMOĆI? 

Za UV zaštitu preporučujem NovAge dnevnu krema sa ZF 50 UVA/PA ++++ za naprednu zaštitu kože lica NovAge Day Shield SPF 50 UVA/PA ++++ Advanced Skin Protector. Obezbeđuje najviši nivo UVA zaštite od štetnih zraka i starenja kože. Takođe štiti kožu od nekih negativnih efekata životne sredine i intenzivno hidrira kožu.

Zatim imamo i NovAge Bright Sublime kolekciju. Uključuje patentiranu Multi-Bright tehnologiju koja ciljano deluje na sve ključne faze proizvodnje melanina kako bi ispravila i sprečila promenu boje kože. Bright Sublime dnevna krema i Essence serum (testirani zajedno) klinički dokazano smanjuju tamne mrlje do 50% i posvetljuju ten do 40%.

 

5. KAKO DA SPREČITE NASTANAK TAMNIH FLEKA U BUDUĆNOSTI?

Izbegavanje izlaganja suncu, pomoću proizvoda za negu kože koji koriguju ton kože i piling dvaput sedmično, doprineće ujedančenijem tenu. Investirajte u proizvode visokog kvaliteta koji imaju ciljano dejstvo i neguju vašu kožu.

Ako živite na sunčanom mestu, osim svog zaštitnog faktora, nosite šešir i naočare za sunce kada ste napolju. Takođe, ne potcenjujte sedenje u kancelariji blizu prozora čak i kada je oblačan dan: još uvek ste izloženi UV zračenju!  

Tekst: Fotografije: Getty Images