Zdravlje je bogatstvo: Unosite li dovoljno vitamina i minerala?

Zdrav način života ponekad se može činiti nemogućom misijom. Od dovoljno sna i vežbanja, zdrave ishrane i održavanja nivoa stresa pod kontrolom - dovoljno je da vas drži budnim i noću! Ali, ponekad je to jednostavno kao i učenje azbuke... azbuke multivitamina! Danas odgovaramo na neka od najčešće postavljanih pitanja o zdravim mikrohranjivim sastojcima..

1. U redu, krenimo redom: Šta su multivitamini?
Jeste li ikad čuli izraz "multivitamin na dan, dinar manje za lekara :)"? Pa, istina je… na neki način. Neke esencijalne mikrohranljive sastojke koji su telu potrebnni da bi pravilno funkcionisalo, u najboljem slučaju telo zapravo ne proizvodi. Zato — unosite multivitamine. Multivitamin je mešavina esencijalnih vitamina i minerala, najčešće u obliku praktične tablete ili kapsule, koja je posebno osmišljena da bi se premostila praznina uzrokovana bilo kojim nedostatkom mikrohranljivih sastojaka u vašoj ishrani (od, recimo, vikenda provedenog na brzoj hrani, pici i čipsu, bez zelenog povrća na vidiku). To su neizostavni mikrohranljivi sastojci poput onih koji doprinose blistavosti tena, jačanju imuniteta kada drugi oko vas kijaju i kašlju u autobusu i obnavljanju mišića posle napornog treninga (samo da spomenemo neke).

2. Ja već vežbam i jedem zdravo. Trebaju li mi još i multivitamini?
Možda ste jedan od onih retkih pojedinaca koji se rano budi nakon solidnih osam sati mirnog i neometanog sna, odradi pola sata joge i ima vremena za pripremu hranljivog doručka ispunjenog zdravim proteinima, složenim ugljenim hidratima, dobrim mastima i lisnatim zelenim povrćem i narandžastim voćem (ako je tako, to je zaista hvale vredno - ali se i pitamo, koja je vaša tajna?). Naravno, kada je reč o unosu preporučene dnevne doze esencijalnih hranljivih sastojaka, multivitamini igurno nisu zamena dobro uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani. Ali, koliko god želeli da je naša ishrana poput duginih boja, svako ko je proživeo posebno stresan tjedan može posvedočiti činjenici da su naše nutritivne potrebe među prvima koje zanemarujemo (zajedno sa snom i vežbanjem) usled zahtevnog dnevnog rasporeda. Iako multivitamini neće nadoknaditi loš odabir u ishrani tokom celog života, lepo je znati da vam mogu pružiti svojevrsnu nutritivnu zaštitu ako ste pod dodatnim stresom, niste imali vremena za vežbanje ili ste zanemarili vašu zdravu ishranu u korist prerađene hrane (koja često ima nedostatak vitamina i minerala).

 

3. Mogu li uneti previše multivitamina?
Što se tiče vitamina, svakako je moguće uneti ih previše, posebno vitamina topivih u mastima poput vitamina A, D, E i K. Ali, ako govorimo o multivitaminima koji su posebno (i vrlo precizno) formulisani da sadrže preporučene količine vitamina i minerala kako bi podržali vaše prehrambene potrebe, tada ne morate brinuti da ćete preterati – osim ako ne uzimate više od preporučene dnevne doze. U slučaju naših Wellosophy multivitamina i minerala za žene i muškarce, treba da uzimate samo jednu tabletu dnevno i to je to. Ali, kao i uvek, ako niste sigurni, najbolje je konsultovati se s lekarom kako biste saznali više o jedinstvenim prehrambenim potrebama svog tela.

4. Šta se nalazi u našim Multivitaminima?
Naravno, ne postoji savršeni recept za svaki pojedini multivitaminski dodatak ishrani pa je najbolji način da se na to odgovori: zavisi. Mnogi multivitamini su posebno dizajnirani da podrže jedinstvene prehrambene potrebe različitih grupa, kao što su muškarci, žene, trudnice, deca ili starije osobe - na primer, naši Wellosophy multivitamini i minerali za žene i za muškarce pružaju 22 neizostavna vitamina i minerala potrebna muškarcima i ženama (ženama treba više gvožđa i kalcijuma, a muškarcima više magnezijuma, hroma, selena, cinka i vitamina A). Sadrže vitamine A, D, E, C, B1, B2, B3 , B5, B6, B7, B12 i folnu kiselinu, kao i minerale: gvođže, cink, bakar, mangan, selen, jod, hrom i molibden. Kada se koriste u kombinaciji s uravnoteženom ishranom, ovi esencijalni vitamini i minerali mogu vam pomoći u podržavanju imuniteta, nivoa energije, metabolizma i dobrog opšteg stanja organizma!

Dakle, iako doza multivitamina na dan možda nije jedina stvar koja je potrebna, ona je svakako idealna dopuna zdravom načinu života i uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani!

Tekst: