Zarazna privlačnost gurmanskih mirisa

Gurmanski mirisi su sada veoma popularni. Od evociranja toplih nostalgičnih uspomena do njihove slasne zarazne privlačnosti koja kao da govori „Moram to ponovo pomirisati“, ovi slatki mirisi su u svetskom trendu. Razgovarali smo s kreatorima mirisa Émelie Coppermann i Marine Ipert kako bismo saznali šta čini gurmanske mirise tako zaraznim.

Ali prvo upoznajte kreatore toaletne vode OH! SWEET Dulce de Leche – prvog Oriflame gurmanskog mirisa.

Inspirisane nostalgičnom slatkoćom jedne švedske poslastice, francuski master kreator mirisa  Émelie Coppermann i kreator mirisa Marine Ipert zajedno su radile da bi stvorile novu vrstu ovisnosti: OH! SWEET. Émelie je već poznata po mirisnim kreacijama koje su istovremeno delikatne i pune iznenađenja, a njen neočekivani pristup parfimeriji upotpunio je Marineinu želju da otkrije nove osećaje, mirise i ukuse – savršen par za kreiranje modernog pogleda na gurmansko mirisno iskustvo.

 

Šta zapravo znači kada kažemo za miris da stvara zavisnost?
“Zavisnost u mirisima znači da ne možete da se oduprete tome da ga mirišete iznova i iznova,” kaže master kreator mirisa Émelie Coppermann. Da bi se postigao ovaj osećaj, mogu se koristiti specifični ukusni sastojci – ili se može dodati velika količina sastojka u formulu.” 

Prilikom stvaranja OH! SWEET Dulce de Leche toaletne vode, kreatori mirisa su radili sa očaravajućim vrtlogom Dulce de Leche da bi mirisu dodali neodoljivu priželjkivanu slatkoću. Međutim, to nije tako jednostavno kao samo dodavanje slatke, bogate mlečne note, objašnjava Émelie: „Ovo je još uvek vrlo suptilan rad, jer mora ostati zarazan, a pritom moramo izbeći da bude težak. Dulce de Leche je bio sastojak neophodan za istraživanje zbog svoje univerzalne zavisnosti, ali nije mogao biti puterast.”

Šta su to gurmanski mirisi?
Oksfordski rečnik gurmane definiše kao „nekoga ko uživa u hrani“, pa ne čudi da su gurmanski mirisi inspirisani ukusnim poslasticama. „Gurmanstvo je povezano s apetitom i ukusom. U mirisu se može istražiti kroz razne slatke i ugodne note poput vanile i karamele s etil maltolom (organsko jedinjenje koje se koristi kao uobičajena slatka aroma), gurmanskom voću, laktonima, orašastim plodovima, pecivima koje biste stvarno mogli jesti“, objašnjava kreator mirisa Marine Ipert. “OH! SWEET je oda svim tim slatkišima – i miriše baš kao prodavnica slatkiša!”

 

Da, mirišu sjajno – ali kako se osećamo zbog gurmanskih mirisa?
Postoji razlog zašto su gurmanske note u slatkim parfemima toliko zarazne – a sve se svodi na instinktivni faktor dobrog osjećaja. „Kao prvo, šećer pomaže da napajamo naša tela i opuštamo naše umove“, kaže Marine. “Uzmite primer bebe koja plače – samo kap zašećerene vode će učiniti da im bude lakše! Gurmanski mirisi imaju isti efekat, čineći da se osećamo dobro i spokojno. Oni su umirujući i utešni, kao mekana plišana igračka.

Zašto trenutno vlada gurmanski mirisni trend?
“Gurmanski mirisi su popularni već više od 15 godina, ali ovaj trend ne nestaje“, smatra Émelie. „Naprotiv – mi se trenutno suočavamo s neizvesnim vremenima i to nas tera da čeznemo za nečim što će nas vratiti onom što poznajemo. Gurmanski mirisi nam pružaju utehu, često nas vraćaju u lepa sećanja iz detinjstva. Zavsnost o mirisima je specifična za svaku osobu i njihova sećanja.” Sa ovim trendom mirisa koji će sigurno opstati, vreme je da se počastite ukusnim gurmanskim svetom slatkih užitaka!