Upoznajte naše osnivače: Roberta i Jonasa

Napunili smo 50 godina! Povodom ove godišnjice smo bili vrlo znatiželjni kako bismo naučili više o osnivačima Oriflame-a. Mike Hibbs je popričao sa njima, pa donosimo sažetak njihovog razgovora.

Kada su Robert i Jonas napustili dobro plaćene poslove i osnovali kompaniju pre 50 godina, svi su mislili da to nije dobar plan. No, oni su imali sjajnu ideju i još veću ambiciju. Uz puno samopouzdanja i pozitivne energije učinili su Oriflame jednom od najvećih kompanija direktne prodaje u svetu.

Kada smo ih pitali od koga su nasledili svoj pobednički duh, odgovor je bio logičan – jedan od drugoga. Bili su vrlo takmičarski raspoloženi još od školskih dana, uvek su se aktivno bavili sportom i organizovali takmičenja kod kuće. Prema svedočenju njihove sestre uvek su voleli ići u školu. Ovaj je takmičarski duh znatno uticao na uspeh Oriflame-a

Bili smo naučeni da se takmičimo i borimo za ono što volimo. To je bilo u našem DNA genetskom kodu. U našoj je kulturi i našem poslu strast obavezna.”

Nikada ne odustajte. Uvek postoji bolji način da nešto napravite. Preduzetništvo je kada se stalno vraćate na početak, ali ipak uspevate da pronađete put prema napred”. kaže Jonas.

Ovaj je pobednički mentalitet očito vrlo naglašen jer svi koji se uključe u Oriflame tokom godina zadrže istu energiju i vrednosti. Nikada nisu odustajali. Robert i Jonas su posebnu pažnju obratili na biranje Country Managera. Znali su da je odabir osoba koje imaju slične karakteristike vrlo važan za očuvanje Oriflame kulture poslovanja. 

Jonas sa radošću gleda na proteklo vreme:   

Bilo je neverovatno uzbudljivo sresti sve nove ljude. Mnogi su od njih imali nedostatak samopouzdanja i nisu lako uspostavljali kontakt s drugima. U tom smo im slučaju rekli: “Bićete iznenađeni kada Vas sretnemo za nekoliko godina kada postanete Lider – stajaćete na pozornici”. I doista je bilo tako – ti su isti ljudi kasnije i bili na pozornici.  

Ova je pozitivna energija u ljudima ono što je Jonasa i Roberta učinila tako ponosnima.  

"Ono što nas zaista čini srećnima je promena. Činjenica da smo promenili stvari nas čini izuzetno ponosnima”, kaže Robert. “Ova je poslovna prilika omogućila brojnim ljudima da ispune svoje snove – školovali su decu i dobili priliku da se razvijaju kao preduzetnici i individualci”.

 

Verovali su da je ostvarenje snova i poslovna prilika vrlo inspirativna – da je to ono što čini život lepšim.  Snažno veruju da sve dobre stvari trebaju biti dostupne svima – ne samo onima koji su privilegovani. Jednostavno rečeno, Oriflame svima nudi mogućnost ostvarenja snova – da žive bolje i izgledaju lepše.  

Jeste li ikada mogli da zamislite da ćemo tolikim ljudima da donesemo promenu? Pitao je Roberts svog starijeg brata Jonasa.  

Ta promena nije samo finansijske prirode. Braća su vrlo brzo zaključila da saradnici vole da napreduju na svojim novim pozicijama. Primetili su da su i oni koji su na najvišim statusima najviše povezani sa Orifalme-om. 

“Oriflame je porodični biznis i neguje porodične vrednosti”

Koliko god da je kompanija velika, uspeh leži u detaljima. Jednostavnost karaktera koju poseduju braća i njihov prirodni način komunikacije je ono što je je njihova pozitivna strana koju saradnici cene.

S ovim skromnim, ali vrlo snažnim karakteristikama Oriflame je uspešan već 50 godina.  I ove će karakteristike voditi Oriflame na putu napred još dugi niz godina koje dolaze.  

Tekst: Fotografije: Oriflame