Marina Spasić vam otrkiva: kako izgleda izgubiti 4 kg za dva dana

Biti profesionalan sportista zahteva ozbiljnu posvećenost a ponekad i malo drastičnije mere. Marina Spasić, Oriflame brend ambasador ume da varira čak 4 kg pre i posle meča, i to u vrlo ograničenom periodu. Kako ona to postiže i može li to svako, otkriće vam u ekskluzivnom intervjuu za Oriflame:

Koliko kg ponekad moraš da skineš pred meč? Kako izgleda tvoja rutina tada?

Pošto 3,4 kg u borilačkom svetu nije puno, ja prilično lako skinem kile za vagu i to dva dana pre samog merenja… Borci imaju tehniku skidanja, tj . takozvano punjenje vodom nedelju dana pre vage.  Podrazumeva se da sportista u toku priprema pije 3,5l vode dnevno kako bi nadoknadio izgubljenu tečnost u toku treninga. Ulazi se u poslednju nedelju kada se pije dva dana 8l vode dnevno, pa onda 6l, četvrti dan se pije 4l vode u toku dana , peti dan 2l i šesti dan se pije 0,75ml vode i to u prepodnevnim časovima. Od tada pa do merenja treba da prodje 24h nekada i više i tada borci ne uzimaju ni vodu, ni hranu.  Merenje je sutradan, obično uveče. Ugljeni hidrati se poslednje nedelje smanjuju ( 30gr UH sme da se unese dnevno) i so se potpuno izbacuje iz ishrane četiri dana pre merenja,kako ne bi zadržavala dodatno vodu… Ove poslednje nedelje živim na ribi, piletini,ćuretini, povrću, belancima i 1 voćki dnevno ili malo badema. Treniram svaki dan kako bih još više podstakla izbacivanje vode i često dan pre merenja ili par sati moram da odem u saunu ili da odradim trening u šuškavcu ( to sve naravno a da pre toga 24h nisam jela niti pila).

Koliko dugo to traje?

Punjenje vodom traje 6 dana i sedmi dan pada merenje. Po meni su najteža prva dva dana kada se pije 8l vode dnevno i naravno poslednji dan kada se niti uzima hrana, niti voda. Posle merenja borac ima 24h da se oporavi, vrati kilograme i pripremi za svoj nastup.

Kako se to odražava na tvoje celokupno zdravlje?

Ovaj način skidanja kilograma definitivno nije zdrav. Borci u svetu skidaju i po 20kg na ovaj način, a bilo je i smrtnih ishoda. Meni ne pada teško, jer 3,4kg je prilično malo i lako se skine , a i brzo se oporavi organizam posle merenja. Imamo posebnu tehniku i vraćanja kila i elektrolita ,a ponekad uzimam čak i infuziju, tako da sam do borbe kao nova i stvarno ne osetim nikakvu promenu.

Da li iko osim sportista sme da primeni sličan režim?

Ne, nikako. Ovaj način skidanja kilograma se koristi samo da se prođe vaga, mi izbacujemo vodu ustvari iz organizma i posle tu tečnost nadoknadimo. Dehidriramo organizam.  Nije preporučljivo nikako da se koristi u druge svrhe, jer nije dijeta, već samo program za borce, koji može da ostavi ozbiljne posledice ako se neprimereno koristi.

 Da li je taj proces naporan ili već sastavni deo života koji si jednostavno prihvatila kao takav?

U proseku skidam po 3,4 kg za meč. Nekada koji kilogram više ili manje ... Zavisi koliko se opustim sa hranom u predhodnom periodu i naravno od kategorije u kojoj nastupam. Dugo sam u preofesionalnom ringu nastupala u kategoriji do 60kg, dešavalo se  da prihvatim mečeve i do 62kg ako stigne takva ponuda. Medjutim , potpuno sam promenila ishranu još pre 6 meseci , što je dovelo da prirodnim putem spustim kilograme i samim tim predjem u kategoriju ispod (55,56kg).

Ono što ljudi ne znaju o borilačkim sportovima i što je posebno prisutno u džudou i u MMA je da se nikada ne nastupa u prirodnoj, trenutnoj kilaži, već se uvek skidaju kilogrami pred meč ,tj. pred oficijalno merenje koje se odvija 24h pre same borbe.

Nije mi naporan. Toliko volim svoj posao da uživam i u gladovanju.. hehe.. Šalim se malo.. Ali i jeste tako... Navikla sam da skidam kilograme pre borbe i ne pada mi to teško. Takodje svesna sam da je ishrana 70% rezultata i najčešće pripremam sebi hranu kako bih tačno znala šta unosim u organizam. Nisam vrsna kuvarica, ali bareno povrće, riba ili piletina na teflonu, kao i pirinač su svakodnevnica mog menia. Takodje sam navikla na veliki broj treninga u pripremnom periodu (10 treninga nedeljno) , a inače sam uvek na 5,6 treninga nedeljno. Moj život je posvećen sportu, treninzima, zdravoj ishrani, oporavku od treninga i stvarno uživam u svemu tome.

Tekst: Fotografije: Jelena Ćalasan i baza Marine Spasić