Dan planete Zemlje sa Kaćom Gaj

Jedan dan u prirodi za lepšu budućnost naše planete!

Ispričaću vam jednu divnu priču koju sam doživela sa Oriflame kompanijom, na Dan planete zemlje. Dakle, tim povodom okupili smo se u Supernatural parku kod Ade Huje. U saradnji sa Supernatural pokretom, Oriflame je organizovao proslavu Dana zemlje sa idejom da aktivno doprinesemo postizanju prirodne ravnoteže ekosistema. Ne znam koliko znate o pčelama – ja sam znala da su važne ali ne i da naš opstanak na planeti zavisi od njih!

 Ta činjenica mi je bila inspiracija za naslovni crtež, a i motiv celog događaja bile su pčele. Ideja je bila da ih privučemo pravljenjem Medene bašte na Adi Huji, tako što ćemo zasaditi medne biljke žalfiju, korijander i lavandu. 

Sama manifestacija počela je upoznavanjem sa ovim parkom, i Adom Hujom. Imali smo priliku da čujemo i švedskog ambasadora, koji govori srpski jezik bolje od mene. Saznali smo koji su planovi sa ovim parkom i sa ovim delom grada, kako i zašto planiraju da ga poboljšaju. Ja nisam aktivista ali sve ono malo što mogu da uradim, prenamena starih stvari, reciklaža, smanjivanje smeća, ne uzimanje plastičnih kesa, ne preterivanje sa kupovinom stvari, i slično, to sve radim i svakim danom otkrivam nove načine da nešto u svojim navikama korigujem i popravim. Bilo mi je veoma drago da prisustvujem jednoj lepoj i pozitivnoj inicijativi i drago mi je da je Oriflame na ovaj način odlučio da proslavi Dan planete.

Sadili smo bilje koje privlači pčele i koje je dobro za njih. Klincima iz osnovne škole ostavljena je ivica prostora za sađenje a mi stariji zasukali smo rukave, dobili rukavice i posadili bilje. 

Bilo mi je simpatično što su se zaposleni u Oriflame-u raskomotili i ostavili svoje stvari po travi. Odmah sam prepoznala ovu senf - žutu torbicu, bila mi je preslatka kada su je izbacili i baš mi bilo simpatično da je ufotkam. 

Marina, naša kik bokserka i ambasador Oriflame-a kopa i radi. Ok priznajem, ja sam više fotkala i slušala šta se priča i dešava ne bi li mogla da napišem tekst, hoću reći, nisam nešto mnogo kopala.

Mnogo mi se dopalo što je bilo mnogo dece, i što su im objašnjavali tačno šta koja biljka radi i kako da ih zasade, zašto je sve ovo bitno. Ok, ok klincima jeste bila zanimljivija Jana Dačović nego ruzmarin, ali dobro, to je potpuno razumljivo. Lepo je što je Jani Dačović bio zanimljiv i ruzmarin.

U sklopu manifestacije bile su organizovane 3 radionice. Na prvoj smo mogli čuti sve o prirodnim proizvodima od apsolventa molekularne biologije. Veoma je sve lepo objašnjeno a poklon koji smo dobili mi koji smo prisustvovali je Love Nature gel za piling i tuširanje sa mirisom jagode limete, znači miriše na sladoled, bukvalno toliko lepo miriše da bih ga pojela.

Druga radionica bila je o pčelama, čuli smo mnogo toga zanimljivog od jednog dragog pčelara a deca su se sjatila kao pčelice kada je izvadio saće i med da probaju. 

Treća radionica bila je o srpskim pticama i organizovan je bio mini kviz. Ja sam najviše zažalila što moj muž, poznavalac i ljubitelj srpskih ptica, nije tu pa da IH POBEDIMO SVEEEE. Šalim se, bilo je baš slatko i poučno.

Svi klinci su nosili papiriće da im se Jana potpiše i morala je da se slika sa njima. Mnogo su mi bili slatki sa tom očaranošću a i ona je bila divna sa svima njima. A zasadila je i par lavandi.

Probali smo i sveže spremljene Wellnes by Oriflame Natural Balance šejkove i mogu vam reći prilično su ukusni. I Marini i meni je Ada Huja bila potuno novo otkriće jer živimo na drugom kraju grada. Stigla sam kući sa novom majicom, kačketom, gelom za tuširanje i dočekali su me nasmejani muž i naravno nadrndani trogodišnjak (jer kako drugačije?).

Nadam se da vam se dopala ova jedna mala foto priča a ja se nadam da ću imati više prilika da posećujem ovakve manifestacije. 

xoxo

Kaća
Tekst: Fotografije: Katarina Gaj Isakov