Šminka je tu da istaknete a ne izgubite svoj identitet

Milica Jevtić je afirmisani make up artist, glumica i Oriflame stručni saradnik za lepotu i negu kože. Saznajte zašto je njen put uspeha drugačiji i gde sve možete stići kada dozvolite da vas vodi strast i ne odustajete od svojih želja.

S obzirom na sve što danas jesi – glumica, make up artist, predavač na fakultetu, mama, supruga i ko zna šta sve još – postoji li još neki san iz detinjstva koji će upotpuniti ovu listu?

Hm….ne znam da li imam vremena da se oprobam i kao astronaut J, šalu na stranu kažu mi da se odlično snalazim u kuhinji posebno kada su brzi, laki obroci u pitanju, pa možda da se oprobam u nekoj kulinarskoj emisiji ili još bolje da otvorim mali, skriveni restorančić gde će dolaziti samo pravi znalci, gde neće biti dozvoljene cigarete, ali će sve životinjice biti dobrodošle i imaće svoj jelovnik.

Radiš poslove koji su dosta nepredvidivi i ne tako sigurni u konvencionalnom smislu, šta ti daje sigurnost?

Vera u sebe jer radim svaki posao najbolje što znam. Gluma je moja najveća ljubav i jako nesigurna. Dugo sam bila ljuta na tatu što me nije podržao za glumu, smatrao ju je hobijem, i iz straha od moje gimnazije insistirao da paralelno završim i stručnu školu pre fakulteta. Danas sam mu zahvalna jer imam glumu, beauty (kozmetiku, šminku), knjigovezac sam i istoričar u svom zvanju, nešto će uvek moći da se radi. Sve što donosi pošteno novac nije mi ispod časti da radim.

Šminka, nega kože, kozmetika… često nismo svesni koliko znanja stoji iza nekoga ko se bavi ovim oblastima. Gde si ti sve sticala znanje, i koliko ti je bilo potrebno da stekneš reputaciju stručnjaka? 

Sve je počelo dok sam spremala sebe i kolege za predstave u svom amaterskom pozorištu u kom sam odrasla. Kako sam videla da ja to mogu shvatila sam da nije dovoljno da samo mažeš četkicom već da je potrebno osnovno znanje o tipovima kože kako bi šminka lepše legla. Tako je krenula moja avantura - prvo kursevi šminke kod Romea Gorle i Academia Alexandro Flamingo u Rimu, potom osnovni kursevi za kozmetičare u našim školama praćeni stručnim knjigama koje sam uzimala od drugarica koje su dermatolozi i farmaceuti sa njihovih fakulteta. Potom stručno usavršavanje u Yves Saint Lauren Institutu u Parizu. Edukacija na ovu temu ne prestaje ako želite da uvek budete u toku i da pratite novitete. Neskromno će zvučati, ali sam jedna od retkih, možda i jedina koja kod nas na ovaj način drži Beauty Treninge i to moram uvek da opravdam pravim odgovorima. Zato brojni brendovi veruju u mene i moju stručnost i više od deceniju mi poklanjaju svoje poverenje.

Nisam dermatolog niti lekar, ali kada je nega zdrave kože u pitanju znam dosta i što je najvažnije znam i šta ne znam, gde mogu da pomognem, a gde se moje znanje završava i kada mora neko stručniji da preuzme priču.

U svim sferama u koje si zakoračila postigla si zapažen uspeh, koliko vremena, rada, posvećenosti ili sreće stoji iza toga? Gde si tražila i pronalazila podršku?

U poslu sam profesionalno punih 20 godina, drago mi je što sam uspela u svemu što sam iskreno iz srca želela da radim. A podrška?…Uhhh…uvek bolno mi pitanje. Samo i samo od sebe sam imala i imam pravu podršku. Moji roditelji pre svega tata nije imao sluha za moja interesovanja. Ne ljutim se na njega, naprotiv, zahvaljujući tome danas imam izbor i ne moram da pristajem na ucene. Kada me pitaju šta bih menjala uvek kažem ništa! Baš ovako je sve trebalo da bude, sve lekcije su me ojačale, svi padovi digli još više. Da svega toga nije bilo ne bih danas znala da cenim sve što imam, a to je zdravlje, divnog muža, veselog sina i ćerkicu na putu kao i posao koji obožavam. Šta još da poželim, ah da, onaj restorančić sa početka priče :) 

I šminka i gluma te vode u druge svetove u kojima možeš da se igraš i transformišeš… da li postoji neko koga bi volela da našminkaš ili koga bi totalno drugačije šminkala, i da li postoji neka uloga, reditelj, film gde bi se iskazala kao glumica?

Meni generalno smeta uniformisanost koja je zavladala na svim nivoima pa i kada je šminka u pitanju. Mlade devojke gube identitete slepo se vodeći trendovima. Volela bih da mogu da doprem do njih da prihvate da šminka služi da nas ulepša i sakrije nedostatke, a ne da menja lični opis. Pošto sam pretežno beauty šminker to bih eto volela, da što više mladih devojaka i žena pokaže sebe u pravom svetlu, a da maske ostavimo za pozorište i film.

Kada je gluma u pitanju prizivam ulogu koja će mi dati mogućnost da potpuno ogolim sebe i pobedim sve demone koji me ponekad proganjaju i verujem da se takav scenario upravo piše.

Tekst: Fotografije: Miloš Lužanin, Aleksandra Popović