Deset minuta za meditaciju

Hajde da se suočimo sa tim – svakodnevnica je puna stresa. Ima li rešenja? Ako izdvojite 10 min vremena za meditaciju značajno ćete sebi olakšati život. Evo vodiča u 12 koraka!

Sama reč meditacija može da zvuči zastrašujuće (i možda čak i pomalo dosadno), ali kada se izvede pravilno – to je najbolji način da se osećate povezano sa sobom . A najbolje u svemu tome je što vam ne traži više po 10 min dnevno.

Za sve vas početnike, preporučujemo vam da počnete sa vođenom meditacijom. Ova jednostavna vežba, ako se ponavlja svakog dana dokazano smanjuje stres tokom vremena, uklanja depresiju i umor.

Pre svega, važno je da odaberete prostor i trenutak. Izaberite tiho mesto, tako da vam je udobno da sedite -  to može biti sofa, fotelja ili čak i pod. Iako preporučujemo da meditirate kod kuće, možete to radite bilo gde. Sve što vam je potrebno je mesto na kome vas ne mogu lako ometati i uznemiravati. 

1. Počnite tako što ćete sesti pravo ali tako da vam bude udobno.

2. Položite ruke u krilo ili ih pustite da opušteno padnu na kolena.

3. Počnite tako što ćete zatvoriti oči i koncentrisati se na disanje. Dozvolite da vam misli iz spoljašnjeg sveta nestanu. Ako imate osećaj da vas spontane misli opsedaju, ne brinite to je sasvim normalno. Prihvatite to i nastavite da se fokusirate na disanje.

4. Udišite i izdišite kroz nos, dozvolite 4-5 punih udaha prođe. (Obratite pažnju na to kako se osećate dok se vaša pluća pune vazduhom)

5. Sa sledećim dahom, udahnite i počnite da stežete i napinjete sve mišiće vaših stopala.

7. Sa izdisajem opuštajte sve mišiće vaših stopala. (Ponovite ovaj korak, još jednom.)

8. Udahnite ponovo i stegnite mišiće donjeg dela nogu i listova.

9. Kako izdišete, opustite sve mišiće donjeg dela nogu i listova. (Ponovite još jednom)

10. Sa sledećim dahom, udahnite i stegnite mišiće butina.

11. Kako izdišete, opustite sve mišiće butina. (Ponovite još jednom)

12. Polako otvorite oči pozdravite svoj umiren um i otvoreno srce.

Tekst: Fotografije: Getty Images