Recept: Ukusne i zdrave poslastice pune antioksidanata

Sveže maline i borovnice s hrskavim pekanom i lanenim semenkama obložene bogatom, tamnom čokoladom - njam! Ne samo ukusan, već i zdrav slatkiš pun antioksidanata, vitamina i minerala! Postoji li bolji izgovor da uživate u poslasticama i podelite ih s prijateljima?!

Antioksidanti su super-kombinacije koje neutralizuju štetne slobodne radikale kako bi zaštitili ćelije u našem telu od oštećenja. Ovaj brz i jednostavan recept sadrži samo 5 sastojaka koji su naučno dokazano izuzetno bogat izvor antioksidanata:

 

Borovnice

Borovnice su bogat izvor antioksidanta antocijana - koji im daje njihovu predivnu tamnoplavu boju - i drugih antioksidacijskih fenolnih spojeva, i bogate su vitaminima i mineralima. Najbolji izvor antocijana je zapravo borovnica - severnoevropska divlja borovnica - pa je pokušajte pronaći kada je u sezoni! Smrznute borovnice jednako su hranjive kao i sveže.

Malina

Ukusne, slatke maline takođe su bogate antocijanom, kao i nizom drugih antioksidantnih spojeva, vitamina i minerala. Za najvišu količinu antioksidanata, odaberite organske plodove ako možete. Kao i borovnice, ne zaboravite da su smrznute jednako dobre kao i sveže!

Pekan

Raskošni pekani s ukusom maslaca bogati su antioksidantnim spojevima i imaju najveću količinu antioksidanata među orasima. Oni su takođe bogati vitaminima, mineralima i zdravim mononezasićenim masnoćama. Ipak, pekan je kalorijska bomba tako da u njemu treba uživati s merom!

 

Laneno seme

Sićušno laneno seme je prava super hrana! Osim što je bogato antioksidantnim lignanima, lan je također sjajan izvor Omega-3 masnih kiselina i dijetetskih vlakana.

 

Tamna čokolada

Kvalitetna tamna čokolada (70% + sadržaj kakaoa) ima visok nivo flavonola i flavonoida, koji su jedinstveni za kakao. Dok je tamna čokolada relativno zdrava u poređenju sa mlečnom čokoladom, ona sadrži neke zasićene masti tako da ipak treba biti umeren.

 

“Zdrava” Čoko-bobičasta poslastica

(12 porcija)

Sastojci:

125g svežih borovnica

125g svežih malina

150g tamne čokolade (70%)

50g seckanog pekana

60g lanenog semena

 

Napomena: za ovaj recept preporučuju se sveže a ne zamrznute voćke.

Nutritivne vrednosti (po komadu): Kalorije: 135 kCal / Proteini: 2.6g / Masti: 9.7g (Zasićenih 3.2g) / Ugljenih hidrata 8.1g (šećera 4g, vlakana 2.5g).

 

Kako se pravi:

1. Pripremite tanjir ili posudu sa papirnim korpicama.

2. Pažljivo rastopite čokoladu u posudi ili na pari. Kada se potpuno rastopi, sklonite sa šporeta i neprekidno mešajte nekoliko minuta kako bi se malo ohladila.

3. Lagano dodajte sve preostale sastojke u rastopljenu čokoladu dok sve ne bude ravnomerno pomešano.

4. Stavite količinu dezertne kašike u svaku korpicu i ohladite u frižideru nekoliko sati.

5. Izvadite iz frižidera oko sat vremena pre nego što ste planirali da poslužite poslasticu da bi se čokolada smlačila sobnu temperaturu jer tako ima najbolji ukus!

Tekst: