5 činjenica o pH koje sve žene treba da znaju

PH ravnoteža je ključna za zdravu kožu i kvalitetnu intimnu negu. Ali šta zapravo znači pH vrednost i na koji način utiče na vaše telo? Oriflame ekspert Lorna Daly ima sve odgovore!

Šta je pH vrednost?
pH je stepen kiselosti na skali od 0 do 14. Govori nam o tome koliko je određena supstanca alkalna ili kisela. Vrednost ispod 7 ukazuje na kiselost i što je manji broj to je stepen kiselosti veći, što znači da 0 ukazuje na najveći stepen kiselosti. Vrednost iznad 7 ukazuje na alkalnost i  što je veći broj to je i alkalnost veća - 14 ukazuje na najveći stepen alkalnosti.

Koji je pH nivo kože?

pH nivo kože je nešto malo ispod 5 što ukazuje na blago kiselu sredinu.

Šta se dešava ako pH nivo nije u ravnoteži?
Ako je pH kože povišen ili padne prenisko, to može da poremeti zdravu ravnotežu kože i prirodni mikrobiom (mikroorganizmi koji su prirodno prisutni u koži i koji doprinose zaštiti kože). To može rezultirati narušavanjem zdrave ravnoteže kože i potencijalnim gubitkom prirodnog zaštitnog mehanizma.

Da li se pH vrednosti razlikuju zavisno od područja kože na telu?
Da, pH ženskog intimnog područja je niži - oko 3,5-4,5. Slično kao i sa ostatkom kože, ako pH intimnog područja nije uravnotežen, koža može izgubiti svoj prirodni zaštitni mehanizam. Kada je zaštita kože smanjena, može dovesti do potencijalne iritacije ili osetljivosti.

Kako mogu osigurati uravnoteženu pH vrednost intimnog područja?
Za vreme menstruacije, važno je redovno menjati uloške ili tampone. Također je važno izbegavati jake sapune i gelove za tuširanje. Umesto toga, koristite paletu proizvoda koji su posebno formulisani za ovo osetljivo područje, poput Feminelle kolekcije. Ovi proizvodi za intimnu njgu razvijeni su za optimalnu ravnotežu pH i za zaštitu mikrobioma. Takođe sadrže mlečnu kiselinu, prebiotski dodatak i prirodne švedske ekstrakte za prijatan osećaj. Pored toga, biorazgradivi su, što je dobro za okolinu.

Tekst: