5 benefita kestena po vašu lepotu i zdravlje

Orašasti plodovi su oduvek poznati po svojim visokim nutritivnim svojstvima i blagotvornim uticajem na lepotu. Izuzetno su pogodni za kožu, usne i kosu. Takođe su korisni za zdravlje i pomažu vam da očuvate formu i energiju. Kesten, plod jeseni, ne zaostaje u ovim benefitima. Evo par činjenica o kestenu koje treba da znate.

Blagotvoran za kožu
Kesten sadrži antioksidanse i vitamine zbog kojih vaša koža izgleda sveže i negovano. Proizvodi poput The Chestnut Collection univerzalna krema, koji su sa ekstraktom kestena, mogu biti blagotvorni po vašu kožu. Hranljiva svojstva kestena pomažu oporavak suve i ispucale kože. 

Poboljšava memoriju
Vitamini B iz kestena pomažu rast crvenih krvnih zrnaca, razlažu ugljene hidrate, proteine i masti, te daju energiju i snagu. Bogati kompleks B vitamina koji se nalazi u kestenu, jača funkcije mozga i memoriju, te sveukupno poboljšava moždane aktivnosti. Očuvanju zdravog nervnog sistema doprinosi i kalijum, kojim kesten takođe obiluje.

Omekšava kožu
Nežna i glatka koža može se postići korišćenjem krema i losiona sa kestenom. Korišćenjem Chestnut Collection gela za tuširanje sa ekstraktom ovog ploda, pomažete koži da održi svežinu i mekoću.

 

Smanjuje holesterol
Kesten vam pomaže da budete zdravi i u dobroj formi, jer sadrži i dijetalna vlakna koja snižavaju holesterol. Osim toga, u kestenu se nalazi i mangan, koji umanjuje rizike od srčanih bolesti i podiže nivo energije, pa ćete sve obaveze obavljati uz manje zamaranja.

Jača kosu
Kalijum, B vitamini, cink i vitamin E – koji se nalaze u kestenu – mogu biti jako korisni za vašu kosu jer eliminišu toksine iz tela koji utiču na kvalitet vlasi. Ukoliko imate slabu ili oštećenu kosu, šamponi i maske sa kestenom su odlični za vas. 

Sada kada ste svesni koliko je kesten zdrav, počnite sa korišćenjem proizvoda koji sadrže ekstrakte ove biljke. Stručnjaci za lepotu i ishranu širom sveta preporučuju kesten, kojem je sada sezona. Isprobajte sve proizvode pre nego što pronađete najbolje za svoj tip kože i ne zaboravite da proverite da li imate alergiju na ovaj orašasti plod.

Tekst: Fotografije: Oriflame / Shutterstock