Micelarna voda: Čemu toliko oduševljenje?

Smatrana za ‘tajnu lepote francuskih devojaka’, možda ste ranije čuli za miceralnu vodu. Reč je o alternativnom sredstvu za čišćenje lica koje se ne ispira i ne sadrži sapun, ali da li zaista zaslužuje toliku pažnju? Istraživali smo.

KAKO MICELARNA VODA FUNCIONIŠE?

Formula micelarne vode sačinjena je od micele: molekula masnog ulja nano veličine rastvorenih u blagoj vodi. Micele privlače nečistoće i ulje tako da nanošenjem na kožu one sakupljaju sebum i rastvaraju prljavštinu i šminku. Nema potrebe za ispiranjem nakon upotrebe, samo nanesite miceralnu vodu tupferima i ostavite da se apsorbuje pre hidriranja. 

DA LI DA PROBAM?

Micelarna voda je naročito dobra za osobe sa osetljivom i izrazito suvom kožom. Ukoliko utvrdite da sredstva za čišćenje sa penom ili toneri čine vašu kožu zategnutom, pružaju osećaj peckanja ili zamrljanosti onda pokušajte da u svoju rutinu umesto ovih proizvoda uneste miceralnu vodu. Ali imajte u vidu da ona nije temeljna poput sredstva za čišćenje stoga izbegavajte vodootpornu ili dugotrajnu šminku koja se teže uklanja. 

Ukoliko vas brine starenje ili lice sklono aknama, micelarna voda neće biti podjednako efikasna poput kombinacije sredstva za čišćenje i tonika. Ona će ipak pružiti blagu alternativu za skidanje šminke i može biti jako efikasan proizvod za korišćenje pre čišćenja lica. 

 PRESUDA:

Ideja da micelarna voda predstavlja sredstvo za skidanje šminke, sredstvo za čišćenje, tonik i hidratantnu kremu u jednom je nerealno-nijedan proizvod nije toliko dobar!

Ipak, miceralna voda jeste brzo i lako rešenje za skidanje šminke koje nežno deluje na vašu kožu. Ukoliko imate suvu ili osetljivu kožu vredi da probate  (Diamond Cellular rešenje) ali će vam svakako biti potrebni i proizvodi za hidrataciju kao i ZF za dnevnu varijantu.

Za druge tipove kože, micelarna voda korisna je kada ste u žurbi. Idelana je zamena za druge proizvode za čišćenje kada se nalazi na nekom mestu sa ograničenim pristupom vodi ili imate potrebu da brzo hidrirate lice ili očistite šminku. Ali za svakodnevnu upotrebu ipak izaberite specifičniji pristup nezi kože. 


Tekst: Fotografije: Fotolia