Istinska uloga DNK u starenju kože

Priroda ili nega, uobičajena je dilema. Ali koja od ove dve komponente ima veći uticaj na našu kožu? O tome smo pričali sa našim ekspertom za negu kože, Melinom Galeadi!

Hajde da otkrijemo – šta je DNK?

Jednostavno rečeno: DNK u sebi nosi sve informacije koje nas čine jedinstvenim. Mi te informacije nasleđujemo od oba biološka roditelja, što je razlog da su oni koji su zaduženi za izgled vaše DNK – vaši geni – uvek ekskluzivno vaši. Ukoliko nemate blizanca, to bi bilo to!  

Ako naši geni određuju kako ćemo izgledati – boju naše kose, visinu, građu – sigurno imaju pesudan uticaj i na to kako će naša koža stariti?

Najnovije studije pokazuju da, iako geni igraju ulogu u načinu na koji starimo, najveći deo  – čak do 80% - određen je vašim ličnim izborima i faktorima okruženja. Kada kažem ličnim izborima, mislim na dovoljno sna, konzumiranje zdravih namirnica, unošenje dovoljno vode – navela sam samo neke. Dok faktori okruženja uključuju izloženost suncu, pušenje, zagađenje i rad u veoma suvim, zatvorenim prostorima. 

Neverovatno! Zašto su faktori okruženja toliko štetni za kožu? 

Uglavnom zato što pod njihovim dejstvom ćelije kože ulaze u proces oksidacije.

Vidite, kada se kiseonik metaboliše u našem organizmu, on stvara slobodne radikale, koji oštećuju naše ćelije. Slobodni radikali u našem telu nisu samo štetni već i neophodni za pravilno funkcionisanje našeg sistema. Ipak, prekomerna količina slobodnih radikala povezuje se sa oboljenjima kao što su bolesti jetre i srca i neke vrste karcinoma. Slobodni radikali takođe utiču na kvalitet naše kože jer ubrzavaju proces starenja. Stres, pušenje, alkohol, sunčevi zraci i zagađenje su takođe „krivci“!

Ali, zašto je sunce toliko štetno za kožu?

Preterana izloženost suncu ima više negativnih efekata – najteži je rak kože. Štetni UV zraci sa sunca izazivaju pojavu pega koje vode do diskoloracije i uništavanja elastina i kolagena, što dalje vodi do pojave bora i opuštanja kože.

Ipak, moram da dodam – malo sunca je korisno! Vitamin D, koji se stvara prilikom izlaganja suncu, potreban je kako bi pomogao telu da apsorbuje kalcijum, koji doprinosi jačim kostima i zdravijem imunom sistemu. Vitamin D je takođe poznat kao vitamin “sreće”. Deset minuta dnevno na suncu, u zavisnosti od doba godine i geografske širine, dovoljno je za proizvodnju vitamina D u količini potrebnoj za dobrobit vašeg tela.   

 

Šta možemo učiniti kako bismo usporili proces starenja?

Razmišljajte o unutrašnjim i spoljašnjim faktorima. Izbegavajte izlaganje suncu, unosite dovoljno tečnosti, jedite zdravo i ulažite u svakodnevnu negu, koja će sa kože uklanjati nečistoće i obezbeđivati joj moćne aktivne sastojke koji će usporiti proces starenja. 

Da li je sada prekasno da počnemo da radimo na podmlađivanju kože? 

Nikada nije kasno da uložite u dobre proizvode. Kako se oštećenja izazvana izlaganjem suncu povećavaju tokom vremena, većina oštećenja nastane do kraja dvadesetih godina. Bez obzira na to, uvek možete popraviti stanje svoje kože ulažući u kvalitetne proizvode za negu kože.  

 


Tekst: