Predlažemo: Povucite se

Važno je pronaći kvalitetno vreme za brigu o sebi, a povlačenje je savršen način da se potpuno isključite iz naše svakodnevne rutine i ponovno se povežete sa sobom. Saznajte više o duhovnim vežbama i samopomoći od švedskog stručnjaka za blagostanje, Elin Lundblad.

Šta je zapravo briga o sebi?

Za mene, to znači biti u potpunosti u kontaktu sa sopstvenim unutrašnjim stanjem i konstantno tražiti ravnotežu psihičikog i fizičkog zdravlja.  Takođe, briga za sebe je tretirati samog sebe s ljubavlju. I ne, to nije nimalo sebično, nego krajnje neophodno.

Kao petnaestogodišnjakinja koja je imala poteškoća u školi, prvi put sam postala svesna brige za sebe. Od tada, briga o sebi je postala važan deo mog života. Stalno radim na brizi za sebe i preuzimanju odgovornosti, a isto podučavam i druge.

Zašto je povlačenje ključno?

U današnjem društvu naš mozak radi ubrzano pokušavajući da držati korak sa porodičnim životom, karijerom i stalnim digitalnim protokom informacija. Potpuno odvajanje od svih tih podseticaja i povlačenje nam nesumnjivo omogućava da radimo na brzi za svoje celokupno stanje.

Prisustvovala sam na dosta joga kurseva koji podstiču povlačenje i lični razvoj. Meni lično takvi kursevi mnogo pomažu i istog razlgoa želim da isto podelim i sa drugima. Međutim, ovde želim da naglasim da povlačenje kroz jogu ne znači praktikirati jogu na prepunoj egzotičnoj plaži. Ako želite da vežbate pravu jogu, pronađite mesto koje će vas povezati sa planetom zemljom i u kojem ćete naći mir koji vam je potreban. Joga je samo način, a povezivanje sa samim sobom je ono što je ovde ključno.

Povlačenje ne mora nužno biti povezano s jogom. Može biti bilo šta što će vas na trenutak osloboditi svakodnevnog pritiska i stresa. Npr. čitati dobru knjigu na nekom mirnom mestu ili šetnja šumom. Čak i tih 10 minuta dok pijete kafu može biti povlačenje.

Za koga je povlačenje dobro?

Za svakoga! Povlačenje je zapravo upoznavanje sebe i preuzimanje odgovornosti za svoj život i zdravlje. Kad u potpunosti zavolite sebe, to ćete proširiti i na okolinu. Iz tog razloga malo sebičnosti je najbolji način da postanete bolja supruga, majka, poslovna žena ili bilo šta što poželite. Granica nema, izbor je vaš!