Odgovori na pitanja o nezi kože muškaraca

Naš urednik, Kirill Kutalov, je svojevrsni guru za negu kože tako da smo iskoristili priliku da ga pitamo za savete o nekim od najčešćih problema.

Šta mogu da uradim po pitanju peruti?

Perut je prilično uobičajen problem – dobra vest je što je relativno lako rešiti ga se uz odgovarajuću negu. Za početak će vam trebati odgovarajući šampon. Da li ste znali da koža glave muškarca proizvodi do 50% više masnoće nego koža glave kod žena, što je razlog zbog kojeg biste trebali da se držite što dalje od unisex proizvoda za negu kose. Šamponi za muškarce će detaljnije očistiti kožu glave i višak masnoće koji mogu dovesti do peruti. 


Takođe izbegavajte prati kosu jako toplom vodom i trljanjem, ovo će samo dovesi do daljih iritacija. Takođe umereno koristite i proizvode za oblikovanje kose i u potpunosti izbegavajte proizvode koji sadrže alkohol.


Kosa mi je sve ređa, mogu li to kako zaustaviti?

Utešna činjenica jeste da je to problem s kojim se suočava 40% muškaraca starijih od 35. Ukoliko i dalje želite da pokušate to da zaustavite evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći: kao prvo potrebni su vam odgovarajući proizvodi. Nijedan šampon neće učiniti da kosa brže raste, ali postoje oni koji stvaraju iluziju punije i zdravije kose. Umereno koristite proizvode za oblikovanje – samo upotreba fena će biti dovoljna. 

Kako mogu umanjiti natečenost područja oko očiju?

Tamni krugovi oko očiju mogu biti nasledni i u tom slučaju ne možete puno toga učiniti protiv njih. Ali faktori kao što su konzumiranje alkohola, alergije, jako slana hrana i vlažnost vazduha mogu imati uticaja na izgled područja oko očiju.Ne zaboravite da je koža ovog područja jako tanka i osetljiva i zbog toga koristite kreme posebno formulisane za njenu negu. Osim toga najbolji lek za tamne krugove oko očiju jeste 7 do 8 sati sna svake večeri. 

Kako mogu izbeći urastanje dlaka nakon brijanja?

Većina muškaraca ima taj problem, ali te kovrdžave dlake su sklonije urastanju. Sprečite urastanje dlaka upotrebom pilinga koji će očistiti pore i sprečiti da se začepe nakupljanjem mrtvih ćelija kože. To će pomoći dlakama da rastu u pravom smeru. 


Kako mogu sprečiti bore?

To započinje na površini vaše kože: hidrirajte kožu jer suva koža je slonija pojavi znakova starenja. Vaša koža ima i neke prave neprijatelje: direktno izlaganje suncu, pušenje i šećer. Zato nanesite zaštitni faktor, prestanite da pušite I držite se dalje od slatkiša.


Gde trebam da nanosim kolonjsku vodu?

Mnogi ljudi pogrešno veruju da su najbolja mesta za nanošenje mirisa zone pulsa i iza ušiju. To je pogrešno jer je na tim mestima temperatura tela malo viša zbog čega i miris brže ispari. Umesto toga miris nanesite na gornji deo prsa (neposredno ispod ključne kosti) – ovo će “zaključati” miris između vaše kože i majice i lagano ga otpuštati prema gore dok se krećete. Nanesite miris takođe na vaše bicepse i laktove.


Tekst: Fotografije: Getty Images, Fotolia