Ceđenje sokova: zdravo ili samo moderno?

Američka industrija ceđenja sokova i pravljenja smoothie-ja vredi $2.3 biliona godišnje-reč je o ogromnom biznisu. Obećana nam je blistava koža, gubitak telesne težine, detoksikacija organizma i čistiji um. Ali da li ovaj trend zaista sa sobom donosi sve prednosti koje sugeriše? Istražujemo.

ZDRAVO?

Dnevno ceđenje sokova ili pravljenje smoothie-ja je lak način da povećate dozu unosa voća i povrća i unosite dovoljno vitamina, minerala i antioksidanata koji su vašem telu potrebni da bi bilo zdravo. U tom smislu, oni su zdrav dodatak ishrani. Ali budite oprezni sa šećerom. Jedan smoothie može sadržati nekoliko kivija i pomorandži, bananu i bobičasto voće -to je mnogo voća koje sadrži šećer u jednoj čaši!

Da biste bili sigurni da su vaši ceđeni sokovi ili smoothie-ji koliko je moguće zdravi pravite ih kod kuće. Zatim unosite voće koje je niskog glikemijskog indeksa poput jabuka i kruški i izbegavajte dodavanje jogurta u vaš recept. Dobar savet je da uneste zeleno povrće takođe u vaše smoothie-je: ciljajte na 70% povrća i 30% voća. i za stvarno nutritivno piće, dodajte protein sa grčkim jogurtom i bademovim mlekom.

Ali da li su zdravi? Na kraju dana smoothie ujutru je uvek bolja opcija od testa! 

TREND?

Istina je da ni smoothie-ji ni ceđeni sokovi ne proizvode sve zdravstvene prednosti koje obećavaju. 

 

Jedan posebno aktuelan trend jeste hladno presovano ceđenje, koji samo u SAD vredi preko $100 miliona godišnje. Hladno presovano ceđenje obećava zdravije, nutritivnije piće ali nema dokaza koji potvrđuju da je ova metoda bolja od bilo koje druge. Zato kada se radi o hladnom presovanju mi kažemo: samo trend. 

Treba biti oprezan od čićenja organizma đusevima koji obećavaju detoksikaciju- zdravo telo će se samo rešiti toksina. ''Jedan dan detoksa'' nije nužno loša stvar, ali đusevi i smoothie-ji ne trebaju da budu zamena velikoj količini vaših obroka - vašem telu su potrebni proteini, zdrave masti i drugi makronutrijenti takođe. 

SAVET!

Ukoliko tražite način da održite svoju težinu, dodavanje porcije Natural Balance šejka u vaš smoothie znači dodavanje proteina, vlakana i Omega-3 u vašu ishranu koji će vam takođe pomoći u ublažavanju želje za slatkišima. 


VODIČ ZA RECEPTE

SMOOTHIE ZA IMUNITET
Borite se protiv prehlada ovih receptom za imunitet sa samo 172kcal. 

1 porcija Natural Balance šejka
50 ml niskomasnog mleka
100 ml niskomasnog jogurta
8 borovnica
3 badema

SMOOTHIE ZA GLATKU KOŽU

1 porcija Natural Balance šejka

50 ml niskomasnog mleka

100 ml niskomasnog jogurta
3 jagode
6 borovnica 
1 kašika semenki lana


SMOOTHIE ZA ENERGIJU
Želite više energije i fokusa? Započnite vaš dan sa ovim pićem od 167kcal.

1 porcija Natural Balance šejka
150 ml. niskomasnog mleka
1/2 banane
1 kašičica limunovog soka

SMOOTHIE ZA BALANS ORGANIZMA
Ukoliko se pridržavate ishrane sa niskim GI indeksom, onda je ovo recept za vas! 

1 porcija Natural Balance šejka od jagode
150 ml hladnog sojinog mleka
1 kašičica semenki lana
6 malina
Tekst: Fotografije: Shutterstock