Da li su međuobroci/grickalice zdrave?

Svi smo čuli da bi trebalo grickati između obroka kako bismo održali šećer u krvi stabilnim, ali da li je međuobrok zaista zdrav za nas? A šta je zdrava grickalica ili užina? Pročitajte da biste saznali!

Da li su međuobroci zaista dobri za vas? 
Zdravi međuobroci definitivno mogu biti deo zdrave ishrane, pomoći će nam da duže ostanemo siti i zaustaviti prejedanje. Kad ne jedemo dok ne pregladnimo, onda se lako i prejedemo! Ali međuobroci mogu biti i način prejedanja. Dakle, pravi je odgovor da to zavisi! Da li je grickalica/međuobrok zdrav ili ne, zavisi od toga koliko ste aktivni, koliko jedete za svoje glavne obroke i koje vrste grickalica odaberete (Uspešno zdravo grickanje!) 

•Na primer, ako ste vrlo aktivna osoba, jedenje zdravih grickalica može biti neophodno za unos dovoljno kalorija u vašu ishranu, ali ako ste kancelarijski radnik koji ne troši puno energije tokom dana, grickalice bi mogle samo dodati dodatne kalorije, čak i ako su zdrave.

•Grickalice bogate šećerom i masnoćama mogu biti nezdrave za vas jer pružaju energiju, ali ne i puno hranjivih sastojaka. Ali zdravi zalogaji s niskim udelom masnoća, visokim udelom proteina i puno vlakana, vitamina i minerala mogu biti dobri za vas.

Mogu li grickalice pomoći kod mršavljenja? 
Jedenje zdravih grickalica može vam pomoći u kontroli apetita, što može pomoći u gubitku kilograma. Neke studije pokazuju da jedenje zdravih grickalica bogatih proteinima i vlaknima takođe može pomoći u smanjenju gladi i gubitku masnoće. Ovo zvuči sjajno, zar ne? Ali opet, ako ne trošite puno energije, grickalice možda nisu dobra ideja. Ako pojedete manje kalorija nego što potrošite, smršaćete, ali ako vaši međuobroci samo dodaju više kalorija ishrani, na kraju ćete se možda ugojiti. Morate prilagoditi veličine svojih obroka tako da odgovaraju vašem životu i nivou aktivnosti. 

Šta je zdrav međuobrok/užina? 
Zdrav međuobroci bogati su hranjivim materijama, belančevinama, vlaknima i prilično niskokalorični. Grickalice bogate vlaknima i proteinima vrlo su zasitne, što ih čini najboljim odabirom za zdrav međuobrok.  

Ako odlučite grickati, neki od dobrih međuobroka s puno vlakana i proteina su:
•Jogurt s malo masnoće
•Jaja
•Orašasti plodovi i semenke (umereno)
•Proteinski šejkovi
•Voće, bobičasto voće ili vegetarijanski štapići
•Cele žitarice poput granole ili ovsenih pahuljica
•Proteinske pločice 
Ili isprobajte naš ukusni recept za proteinske palačinke od banane! 

Kada je reč o tome, vi ste jedini koji možete utvrditi da li je međuobrok pravi za vas. Sve zavisi od vaših ciljeva (npr. debljanje, mršavljenje, neaktivnost na poslu!) i nivo gladi. Neki ljudi samo trebaju međuobrok kako bi prešli na sledeći obrok. Dakle, ako se odlučite za međuobrok, odaberite hranjivi!

Tekst: