4 načina do zdravijih kostiju

Jeste li znali da posle 30-te godine vaše kosti postepeno gube gostinu, a rizik za razvoj krhkih kostiju se povećava? Smanjite ovaj rizik pomoću 4 načina koja će vam pomoći u izgradnji zdravih kostiju!

Ključno je izdraditi jake kosti u 20-tim jer se u tom periodu dostiže vrhunac koštane mase. Ukoliko se ne izgradi dovoljno koštane mase u ovom periodu, imate povećan rizik od krhkih kostiju kasnije u životu.

Srećom, pravilna ishrana i zdrave životne navike pomažu vam da smanjite taj rizik. U nastavku pročitajte nešto više o 4 načina kako održati kosti zdravim i zadovoljnim!

  1. Ishrana bogata kalcijumom

Kalcijum pomaže održavanju mineralne gustine kostiju i zdravih zuba tokom celog života.  Telo ne proizvodi kalcijum, tako da ga morate uneti kroz ishranu.

Povećajte unos kalcijuma kroz hranu kao što su mlečni proizvodi, sardine, tofu, bademi, lešnici i pasulj. Tamnozeleno povrće je takođe bogato kalcijem, tako da uključite u ishranu kelj, blitvu, spanać.

Smanjite unos soli i natrijuma, jer utiču na manjak kalcijuma u kostima. Smanjite i unos kafe i gaziranih pića!

 

2.  Krećite se!

Vežbe snage su takođe odlične za zdravlje kostiju. Ovim tipom vežbi stavljate akcenat na kosti, stimulišete rast kostiju i usporavate gubitak gustine kostiju povezane sa starenjem.

Neke od vežbi snage uključuju: preskakanje konopca, skakanje, iskoraci, čučnjevi, reket sportovi i planinarenje.

Izađite na vazduh

Osećajte se odlično i povećajte apsorpciju kalcijuma tako što ćete provoditi vreme napolju.

Vitamin D je potreban za apsorpciju kalcijuma u vaše kosti. Kroz ishranu možete uneti male količine vitamina D, a vaše telo ga samo proizvodi kad ste izloženi sunčevoj svetlosti.

Provodite 15-30 min na suncu dnevno. Za vas koji živite u severnim područjima, preporučujemo duži boravak na suncu (posebno zimi).

 

4. Dodaci ishrani

Teško je uneti dovoljne količine kalcijuma kroz ishranu. Da bi vaše kosti dobile sve što im je potrebno, možete koristiti kalcijum kao suplement. (Wellness by Oriflame Morski kalcijum i vitamin D)

Ne zaboravite da vaše zdravlje zavisi od kvaliteta dodataka ishrani koje uzimate. Uvek budite upoznati sa izvorom kalcijuma koji koristite.

Živite bez brige kad znate da brinete o kostima na najbolji mogući način!

Tekst: Fotografije: Oriflame