Ojačajte svoj imuni sistem za zimu

Sa brzim dolaskom zime, vreme je da pripremite svoje telo i svoj imuni sistem za hladnije mesece. Sledite naše savete o stilu života koji će vam omogućiti zdravu zimsku sezonu.

PROBIOTICI

Jedan od načina da ojačate svoj imuni sistem i pomognete organizmu da se bori protiv bolesti je da češće unosite probiotike. Probiotici su mikroorganizmi koji deluju dobro na vaš digestivni trakt i čuvaju zdravlje vašeg stomaka. Kako se veći deo vašeg imunog sistema nalazi u stomaku, važno je unositi dobre bakterije koje će mu pomoći da funkcioniše bez problema. Probiotici se nalaze u mnogim namirnicama, kao što su: jogurt, kefir i kiseli kupus.  

URAVNOTEŽENA ISHRANA

Kada govorimo o hrani, treba da mislimo na zimski režim ishrane. Unošenje u organizam odgovarajućih hranljivih sastojaka ima veliki uticaj i na vaš imuni sistem i na sveukupno zdravlje. Kako biste bili sigurni da unosite široki dijapazon vitamina i minerala, preporučujemo vam „dijetu duginih boja“. Ona podrazumeva uključivanje mešavine povrća i voća raznih boja svakom obroku – što više boja, to bolje. Takođe ne zaboravite da unosite različite izvore proteina – cela zrna žitrica, orahe i semenke. Ključ je u ravnoteži. 

 

Upamtite da svom imunom sistemu takođe možete pomoći donošenjem odluke da neke namirnice – ne jedete. Izbegavanjem konzumiranja prerađevina i namirnica sa visokim procentom soli i šećera, pružate svom organizmu veliku šansu da ostane zdrav.  

 

SAN

Volite duže da spavate vikendom? Pa, ko ne voli! A tokom zime imate mnogo više razloga za to. Dokazano je da manjak sna povećava šanse za dobijanje bolesti. Zato je savet da treba da spavate oko 8 sati svakog dana. Tokom sna, naše telo ima šansu da se oporavi i ojača. Zato priuštite sebi jutro u krevetu. Zaslužili ste! 

VODA

Tokom leta, stalno imamo na umu da treba da ostanemo hidrirani. Vreme je toplo, pa nas znojenje čini žednim. Ali kada temperatura padne, lako zaboravljamo da je unos vode jednako važan tokom cele godine. Što se imunog sistema tiče, voda je važna jer čini najveći deo limfe. Limfa pomaže belim krvnim zrncima i ostalim ćelijama imunog sistema da putuju kroz telo i bore se protiv zaraza. Zato ne zaboravite da svakodnevno pijete vodu!  

VITAMINI

Vitamine smo pomenuli u savetima o ishrani, ali ne možemo dovoljno naglasiti njihov značaj za imuni sistem. Dva vitamina na koje se treba fokusirati su vitamini C i D. Vitamin C je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i štiti naše ćelije. Vitamin D aktivira T-ćelije našeg imunog sistema koje se bore protiv infekcija u našem telu. Prirodno je da su ova dva vitamina od presudnog značaja za naše zdravlje. Oba se mogu naći u prirodnim izvorima – kao što su voće i povrće za vitamin C i sunce za vitamin D. Ali mnogi od nas ih ipak nemaju dovoljno. Zato bi bilo mudro dodati tablete multivitamina svojoj ushrani. Posebno tokom zime! 

Poručite: WellnessPack za žene, WellnessPack za muškarceTekst: Fotografije: Getty Images