5 lakih načina da izbegnete prazničnu groznicu

Od same pomisli na praznike, već ste nervozni? Smirite se, sve će biti u redu! Ovih 5 saveta pomoći će vam da ostanete staloženi i u najhektičnije doba godine. Malin Petersson, Oriflame Wellness menadžer za Centralnu Europu podelila je sa nama nekoliko ideja.

Razlog za prazničnu groznicu #1: nedovoljno vremena za odmor

Rešenje: stvorite poseban ugođaj kući

Da bi moj dom bio udoban i relaksirajući, ispunjavam ga kućnim biljkama. Biljke ne samo da mogu da ožive prostor, već i pročišćavaju vazduh– a pomažu i u stvaranju relaksirajućeg mirnog ambijenta u bilo kojoj sobi. Mirisne sveće su još jedan element koji se često može naći u mom domu – vanila i cimet su mi među omiljenima!

Razlog za prazničku groznicu #2: previše brze hrane

Rešenje: hranite se pametno

Pretrpan dnevni raspored može dovesti do toga da češće posežete za nezdravom brzom hranom što samo može dovesti do dodavanja stavke „smršati“ na vašu novogodišnju listu odluka i da se zbog toga osećate loše. Kada obaveze ubrzaju vaš način života, najbolje je jesti pametno: neka vaši obroci budu zadovoljavajući, hranjivi i jednostavni za pripremu. A ne postoji ništa što vas može oporaviti bolje od tanjira tople supe u hladnom danu. Odmah će vas vratiti na noge! Isprobajte ovaj recept:


Igelosa topla energetska supa

4 porcije:

  • 80 grama Natural Balance supe paradajz i bosiljak
  • 2 kašičice ulja uljane repice
  • 1 luk, tanko narezan
  • 2 češnja belog luka, sitno narezana
  • 3 paradajza, narezana
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 litar vode
  • 1 jušna žlica (po osobi) kuvanog graška
  • Tamno zeleno lisnato povrće, poput spanaća

Zagrejte ulje na jakoj vatri, dodajte luk i beli luk i mešajte dok ne potamne, oko 5 minuta. Dodajte paradajz, so i biber i kuvajte dok paradajz ne pusti sok (slobodno dodatno pritisnite kašikom), još oko 5 minuta. Dodajte Natural Balance supu u proključalu vodu i pomešajte sa ostatkom sastojaka, dodajte začine po potrebi. Na kraju dodajte kuvani grašak i zeleno povrće na dno posude i prelijte vrućom supom. 

Razlog za prazničnu groznicu #3: vreme prebrzo leti

Rešenje: naučite kako da živite u trenutku

Znati kako živeti u trenutku kao i prioritizovanje vremena koje posvetite samima sebi je izazov za sve nas – ali je od velike važnosti da naučimo kako to da radimo. Uvek nastojim da ostavim nešto vremena za vežbanje što mi pomaže da sumiram protekli dan i opustim se nakon užurbanog dana. Često pozovem prijatelje da mi se pridruže na trčanju ili dužoj šetnji – zabavnije je u društvu! 

Razlog za prazničnu groznicu #4: kasnite za zadatim rasporedom

Rešenje: vežbajte um

Ako zaostajete sa zadacima na poslu i kod kuće možete sebi da uzrokujete mnogo stresa kojeg ćete se teško rešiti. Prvo, setite se da se ovo ne dešava samo vama već se svi bore sa obavezama većinu godine. Osećaćete se sigurnijima u sebe kada prihvatite činjenicu da je to nešto što se ne dešava samo vama. Drugo, naučite neke od tehnika disanja pomoću kojih ćete se rešiti nepotrebnih tenzija i snabdeti mozak kiseonikom tako da se možete bolje fokusirati. Vitamini i minerali će vam dodatno pomoći u ovom. Treće, postavite sebi realistične planove oko toga šta se sve mora završiti pre praznika i jednom kada sve stavite na papir, videćete da ipak nije smak sveta i da ćete naći način da rešite stavku po stavku. 

Razlog za prazničnu groznicu #5: gužva i praznične pesme na svakom uglu

Rešenje: zavolite online kupovinu

Traženje poklona po tržnom centru nekad više umara od trčanja maratona. Nije problem samo udaljenost koju pređete, već i buka koja vas okružuje – praznična muzika, dugi redovi na blagajnama zbog kojih na kraju kupite još više stvari koje vam zapravo nisu potrebne i preteške vrećice koje su izazov za vašu fizičku formu. Sad uporedite sve ovo sa kupovinom iz udobnog kauča sa laptopom u krilu i toplim čajem u ruci....Čak i ako preferirate kupovinu uživo a ne online, možete da napravite predselekciju online čime ćete se i vi i vaš novčanik osećati mnogo bolje! Tekst: Fotografije: Shutterstock