SUN CARE GUIDE THE EXPERTS BEST ADVICE HOW TO PROTECT YOUR SKIN

SAVETI STRUČNJAKA: KAKO SE ZAŠTITITI OD SUNCA

Koristite ispravan zaštitni faktor za zdravo tamnjenje kože. Naučite više od naših stručnjaka...

Jedinstveni dokaz vrhunskog odmora je - preplanuli ten. Kad god se sunčamo, povećavamo rizik karcinoma kože i prebrzog starenja. Srećom, postoji mnogo dobrih krema za sunčanje, jer ništa ne prepuštamo slučaju.

SUN CARE GUIDE THE EXPERTS BEST ADVICE HOW TO PROTECT YOUR SKIN

Holly Grenfell, stručnjakinja za negu kože, članica Oriflame Saveta za zaštitu kože, zna kojih se greški kod sunčanja posebno moramo paziti.

‘Oblaci nas ne štite od UV zraka, a voda i pesak  reflektuju sunčece zrake. Rizik ozleda kože od sučanja povećava se ako se nalazite blizu ekvatora, jer je bliži Suncu.’ objašnjava.

Kreme za sunčanje bi trebalo da štitite i od UVA i od UVB zraka. UVA zraci prodiru dublje u kožu i uzrokuju karcinom kože, a UVB zraci uzrokuju površinska oštećenja na koži. Zaštitni faktor na kremama odnosi se isključivo na UVB zrake.

SUN CARE GUIDE THE EXPERTS BEST ADVICE HOW TO PROTECT YOUR SKIN

‘Dvostruko veći faktor ne znači dvostruko veću zaštitu.
ZF 30 pruža do 96% zaštite od UVB zraka, ali ZF 50 pruže tek 98%’ kaže Holly. ‘Zaštita od sunčevih zraka trebalo bi takođe da pruži hemijsku i fizičku zaštitu, što znači da bi trebalo istovremeno i da odbija sunčeve zrake i štititi nas od upijanja tih istih zraka.’

Ne štedite kod nanošenja kreme za sunčanje.

‘Prilagodite količinu kreme veličini područja koje štitite, ali nemojte nanositi manje od čašice pića (0,03 l). Ako vam se čini da ste preterali - ODLIČNO! Obično nanosimo manje nego što bi trebalo...’ kaže Holly.

Ako i uz nanošenje kreme za sunčanje svejedno završite sa opekotinama, Holly ima nekoliko dobrih saveta za vas: ‘Okupajte se u hladnoj vodi u koju ste stavili zob. Pustite da vam se koža osuši prirodnim putem i nakon toga na područje koje je jače osunčano/opečeno nanesite čistu aloe veru. Sličan efekat možete postići i kupanjem u hladnom crnom čaju. Grčki jogurt (po mogućnosti sa 10% masti) zalečiće kožu i smanjiti crvenilo.’

Tekst: Fotografije: Getty Images