Sudbina tvorca parfema: reč – dve sa Sofi Labi

Poznata po tome da cveće pretvara u čipku, Sofi Labi je nagrađivani kreator parfema koji stoji iza mirisa My Destiny. Zračeći pozitivnom energijom, dopustila nam je da zavirimo u svet stvaranja parfema i objasnila zašto je baš taj poziv za nju sudbinski.

Vi ne dolazite iz porodice tvoraca parfema, kako ste se našli u ulozi nekoga ko parfeme stvara?

Oduvek su me interesovali mirisi, ali nisam oduvek znala da to može biti poziv!

Bilo je to u vreme kada sam studirala hemiju na univerzitetu, pročitala sam članak o školi parfema ISIPCA i shvatila da tamo želim da budem. Ali pre nego što sam aplicirala, morala sam da se upoznam sa nekim ko se bavi parfemima – želela sam da razumem šta znači živeti od kreiranja parfema, pa sam stupila u kontakt sa maestrom parfimerstva, Žanom Kerloom (Jean Kerlo). Igrom slučaja, on je bio predsednik tela koje odlučuje o prijemu u ISPICA i prepoznao me je na prijemnom u školi; na mnogo načina, to je bila sudbina!

Dakle, vi verujete da je parfimerstvo i tada bilo vaša sudbina?

Da! Tada toga nisam bila svesna, ali zvezde su mi pokazale put i sada defintivno mislim da je to bila sudbina; verujem da svi imamo svoj put u životu i ciljeve koje težimo da dostignemo.

 

Kao neko ko je počeo kao student hemije, da li stvaranje parfema shvatate kao nauku, ili je vaše viđenje ipak romantičnije?

Definitivno - oboje. Kreator parfema mora biti veoma radoznao i uživati u novim iskustvima, jer to hrani maštu i težnju ka novom. Ali, pored osetljivog duha morate imati racionalnost naučnika – dakle, obe strane moraju biti prisutne.  

Mislite li da mirise sveta doživaljavate drugačije od ostalih ljudi? 

Ne mislim da mi svet miriše drugačije, ipak svi mi mirise doživljavamo na svoj način; na našu percepciju utiču emocije i iskustva. Ali ja verovatno osećam više mirisa – to je pomalo kao igra: prođem pored nekoga na ulici i pokušam da pogodim koji parfem ima na sebi – kao istražitelj. Ili kada putujem, zanimljivo mi je da stignem na aerodrom i pomislim: „Kako bih opisala moj prvi kontakt sa ovom zemljom?“

Poludragi kamen, turmalin, koristili ste u izradi parfema My Destiny – koji je značaj ovog dragog kamena?

 

 

Ovaj kamen je zaista poseban zbog svoje pozitivne energije i osobine da podiže smopouzdanje. Za mene, nošenje dragog kamena je kao nošenje parfema – čini vas samouverenim. Turmalin je udružen sa izrazom kreativnosti, što ovaj miris, po mom mišljenju, čini još specifičnijim; imate snagu parfema i energiju turmalina.

Šta vas čini samouverenom i punom pozitivne energije?

Ljubav! Daje mi snagu da pomeram planine. Kada se osećam voljenom, u stanju sam da prevazilazim sopstvene granice. Tu je i strast. Moram osećati strast prema onome što radim, jer me to čini srećnom, jakom i odlučnom da uspem.

Možete li nam reći nešto o ostalim notama koje možemo naći u My Destiny? Kako i zašto ste ih odabrali?

Hteli smo da kreiramo miris koji će odisati pozitivnom energijom, tako da uvod u miris čine note iskričavog grejpfruta i borovnice. Važan dodatak srcu mirisa je nota božura, jer doprinosi eleganciji. A zatim mu cvet pomorandže daje snagu. I na kraju - pačuli.

Za mene, pačuli odražava tajanstvene dubine, koje čine auru veoma važnu za miris My Destiny – ima nečeg posebnog u njemu, neke magnetske privlačnosti. 

Kakav je osećaj stvoriti parfemsku vodu My Destiny?

Bila sam super ponosna i srećna zbog uspeha sa My Destiny, posebno jer je to bio prvi put da sarađujem sa kompanijom Oriflame. 

 


Tekst: