Mame šefice: 4 saveta kako balansirati između posla i porodice

Bilo da ste započeli vlastito poslovanje kako biste izrazili strast ili jednostavno da zaradite novac ili da ostavite trag u društvu – iskustvo posedovanja vlastitog poslovanja kao i porodice može vas ispuniti zadovoljstvom. Isto tako može biti i pravi izazov. Pokušali smo da saznamo kako uspešne žene pronalaze balans u životu. Malti Bhojwani, autorka, trener i voditeljka transformacije kaže: “Počinje sa promenom u našim umovima i razvojom svesti o tome gde leže naše istinske vrednosti.”

1. Oslobodite se osećaja krivice. "Živimo u svetu visokih očekivanja od žena, od kojih većinu njih same sebi postavljate bilo zbog načina odgoja, verovanja ili usađenih vrednosti. Imate osećaj krivice ukoliko odmah ne odgovorite na pozive i mejlove tokom radnog vremena. A s druge strane smatrate se lošom “ženom” (supruga, majka, devojka i sl.) ukoliko ne organizujete obroke, socijalne planove i ispunjavate porodične obaveze.
 

Odakle dolaze sva ova nerealna očekivanja? Žene su odlučile da preuzmu više obaveza i odgovornosti u odnosu na neka stara vremena, ali isto tako ne žele da se odreknu nekih starih verovanja. To tako ne može funkcionisati i potrebno je nečega se odreći.

Problem je stvaran i smatram da ne postoji jednostavno rešenje za isti, osim da duboko udahnete, probate da se opustite i pronađete unutrašnji mir. Ponovo definišite šta vama uspeh predstavlja i odlučite kakav primer želite da pružite vašoj deci. Ne postoje pogrešni i tačni odgovori na ova pitanja. Jednostavno budite iskreni prema sebi o razlozima zbog kojih pravite određene izbore u životu, Jesu li još uvek validni ili se vodite nekim zastarelim, prevaziđenim verovanjima?”


2. Kontrolišite vaše obaveze. "Mačinstvo, poput života, zahteva povremeno preispitivanje. Šta je bilo efektivno u vreme kada ste vi odrastali možda više nije. Ukoliko primetite da ste nesretni vašim svakodnevnim životom, možda je vreme za neke promene. Može biti da napredujete u poslovnom svetu ali se osećate odvojeno od onoga gde vam srce zaista leži, ili je možda obrnuto. Možda podižete porodicu ali su vaši snovi predugo već zapostavljeni?
Budite svesni izbora koje pravite u svakom trenutku i birajte ih savesno. Dopustite da se vaši izbori poklope s vašim željama i samo idite napred bez osećaja krivice.
"

"Kada se poredite s drugima vi u stari poredite vašu unutrašnjost s nečijom tuđom spoljašnošću."
3. Prestanite da se poredite."Kada se poredite s drugima vi u stvari poredite ono što se nalazi u vašoj unutrašnjosti s nečijom drugom spoljašnošću. To je besmisleno. Lako je gledati druge žene koje izgledaju kao da su uspešnije, mršavije, bolje majke ili supruge. Morate biti svesni da ne postoji “univerzalno merilo”. Poređenje vašeg života s drugima će vas samo učiniti nezadovoljnim i nesposobnim bez obzira kako gledali na to. Zato se jednostavno nemojte upoređivati s drugima.
4. Pomirite se s vašim izborima. "Prihvatite da svaki izbor nosi i određene posledice. Svako “da” nečemu izaziva jedno “ne” nečem drugom. Provedite malo vremena sami sa sobom kako biste odlučili šta želite da ostavite za vama. Ovo je jedan od najboljih načina za donošenje teških svakodnevnih odluka. Verujte da radite najbolje što možete u zavsinosti od dostupnih sredstava i okolnosti. Na kraju kada nešto i odaberete pomirite se s tim znajući da ste doneli najbolju moguću odluku u tom trenutku.Jeste li vi Oriflame konsultant?

Posetite Oriflame akademiju i prisustvujte jednom od treninga.Tekst: Fotografije: Oriflame